Afbeelding

Energie

Column

Je slaat de krant maar open en er staat wel een artikel in over de opwarming van de aarde en wat we er aan zouden moeten doen om dat te beperken. Daarbij wordt ook steeds gewezen op de CO2 en andere gassen die we uitstoten, als zouden dat de veroorzakers zijn. Natuurlijk wordt ook steeds de oplossing erbij geleverd.

Allereerst moeten we van het aardgas af. Er komt zoveel energie van molens en zonnecellen dat we subiet massaal op elektriciteit moeten overschakelen. Daarbij wordt vergeten dat we nog steeds elektriciteit opwekken in aardgascentrales en andere fabrieken die op biomassa draaien. Plat gezegd: op brandhout.

Amerikanen lachen zich rot dat wij hun hout uit bossen opstoken en ons aardgas in de grond laten zitten. Kerncentrales zijn een ander verhaal: de Duitsers sluiten ze en wij hebben goedkope stroom uit de Franse kerncentrales. Nu de burgers beginnen te beseffen wat we allemaal opgelegd krijgen aan milieu-maatregelen, doet het bij menigeen de wenkbrauwen fronsen. 25000 euro per gemiddelde woning aan ombouwkosten is niet niks. Nieuwe wijken worden al aardgasloos gebouwd.

Hebben kwekers met dit alles te maken?

Allereerst worden kassen en gebouwen veel beter geïsoleerd dan vroeger. De materialen zijn ook duurzamer. In kassengebieden zijn, naar mijn weten, al twaalf geslaagde diepboringen gedaan om vanuit 2 km diepte warm water naar boven te pompen. Een turbine wekt de stroom op. Zie alle bollenschuren met zonnepanelen, die de stroomrekening moeten beperken. Weliswaar met een flinke subsidie, maar toch.

Vergeten we vooral niet dat een simpele kas ook een zonnecollector is, alleen was het deze zomer wel wat veel van het goede! Tenslotte doet ons gemeentebestuur ook een duit in het zakje. Die willen 2 ha zonnepanelen. Nota bene in het Leeuwenhorstbos.

Waarvan akte!

Aad van Ruiten

Uit de krant