Afbeelding

Wereldwinkel is jarig en trakteert

Algemeen

Wereldwinkel Noordwijkerhout bestaat 25 jaar en dat is reden voor een feestje. Één van de feestelijke activiteiten is een expositie van Fairtrade artikelen in de hal van het gemeentehuis van Noordwijkerhout. Deze expositie loopt tot 15 juni. Nog tot en met 13 mei is het bovendien Fairtrade Week en daarom ligt voor iedere klant van de Wereldwinkel een presentje klaar.

De Wereldwinkel verkoopt authentieke producten met een hedendaags tintje uit ontwikkelingslanden. De makers zijn bijvoorbeeld Mexicaanse koffieboeren, Balinese houtsnijders en Thaise keramisten. In de gewone handel blijven zij vaak onzichtbaar en ongehoord. En verdienen ze met hun werk een ongeregeld inkomen waar ze met moeite van kunnen bestaan. In de Wereldwinkel kunnen de makers wel hun verhaal kwijt. Hoe ze met weinig middelen die prachtige producten maken en wat ze nodig hebben om hun bedrijf te kunnen verbeteren. Door Fairtrade kunnen ze een beter bestaan opbouwen.

Stichting Wereldwinkel Noordwijkerhout is in 1993 opgericht om een bijdrage te leveren aan Fairtrade. Aanvankelijk werden de producten verkocht vanuit een winkelwagen bij de Witte Kerk. In 1999 werd een souterrain aan de Viaductweg ingericht als verkooppunt. Naast koffie, suiker, thee en chocolade kwam er meer ruimte voor Fairtrade cadeauartikelen. Vanaf 2002 is de Wereldwinkel gevestigd in de Dorpsstraat en sinds 2014 heeft de Wereldwinkel de beschikking over een ruim pand aan Dorpsstraat 44. Er zijn 35 vrijwilligers actief. Zij zorgen ervoor dat de winkel zes dagen per week is geopend. Tijdens de Fairtrade Week zetten veel bedrijven, winkels, gemeenten en vrijwilligers Fairtrade producten in de spotlights. Koop een Fairtrade cadeautje voor Moederdag, of trakteer iemand op een Fairtrade lekkernij.

Uit de krant