Staand vlnr: Bart de Haas, Ed van Wetten en Maarten Koop. Onder vlnr: Dexter Geerlings, Roy van de Bosch en Ardy de Jong
Staand vlnr: Bart de Haas, Ed van Wetten en Maarten Koop. Onder vlnr: Dexter Geerlings, Roy van de Bosch en Ardy de Jong Foto: pr

VVSB trainers naar Hirado

Sport Sport

De gemeente Noordwijkerhout heeft reeds enkele jaren een officiële stedenband met de Japanse gemeente Hirado.

De vriendschap met Hirado startte in 2001 met een voetbaluitwisseling. Met deze uitwisseling zijn er in tien jaar tijd zo'n honderd VVSB-ers naar Hirado gegaan en honderd Hirado-voetballers naar Noordwijkerhout gekomen.

Na deze periode werd er een officiële stedenband gesloten en vonden de gemeentebesturen het tijd om de jeugduitwisseling uit te breiden. Er werd afgesproken een structureel uitwisselingsprogramma op te zetten tussen de middelbare scholen in beide gemeenten.

De stedenband heeft als doel het bevorderen van de bestaande vriendschap en het creëren van een basis voor verdere uitwisseling, samenwerking en ontwikkeling op het gebied van jeugd, cultuur en economie. Inmiddels wisselt het Teylingen College als sinds 2012 jaarlijks groepen scholieren uit met de drie high schools in Hirado. Er worden vooral culturele activiteiten gedaan, speciale lessen gevolgd op de scholen en andere zaken ondernomen om elkaars cultuur te leren kennen. De taalbarrière legt ook vaak de basis voor hechte vriendschappen tussen de leerlingen. De leerlingen verblijven tijdens het programma in gastgezinnen.

Dit is een unieke kans om het leven in een andere wereld te ontdekken. Het bestuur van de stichting Hirado-Noordwijkerhout bestaat uit Bart de Haas (voorzitter) en Rick Borst (secretaris).

De warme band tussen de voetbalbond in Hirado en VVSB is nooit verloren gegaan. In de tussentijd bracht een aantal trainers van de Japanse voetbalbond een bezoek aan Noordwijkerhout en VVSB.

In de watten gelegd

Ook tijdens het bezoek van de leerlingen uit Noordwijkerhout in Hirado werd de Nederlandse delegatie steevast een avond in de watten gelegd door de Hirado voetbalbond.

Bart de Haas: "Altijd komt de vraag of we niet weer een soort van uitwisseling op voetbalgebied kunnen realiseren. De ervaringen uit het verleden tellen daarbij zwaar: ze vonden het fantastisch! We zijn sinds een jaar weer in gesprek om tot een hernieuwde uitwisseling te komen. Vanuit kostenoverweging (de reis wordt door de trainers zelf gefinancierd) hebben we besloten eerst met een groep trainers die kant op te gaan en vervolgens te kijken of en wanneer we dat kunnen uitbreiden.

Het idee is in Japan met open armen ontvangen en het is bijna zover: 20 juli vliegen vijf trainers van VVSB (Maarten Koop, Ed van Wetten, Ardy de Jong, Roy van de Bosch en Dexter Geerlings) en ikzelf namens de Stichting richting Fukuoka naar Japan."

Voor Ed en Dexter is het de eerste keer dat zij Japan aandoen, Maarten, Ardy en Roy brachten al eens een bezoek aan Hirado.

Maarten: "Ik heb het geluk gehad als trainer tweemaal met een groep 13- en 14-jarigen een bezoek te mogen brengen aan Hirado. Ardy en Roy waren als broekies toen danig onder de indruk, net als ik overigens! Dat ze nu als volwassenen en als trainers meegaan, maakt het voor mij wel uniek.De Japanners kennende wordt het opnieuw een bijzondere ervaring die we wellicht kunnen omzetten in een permanente uitwisseling van trainers én kennis!"

Uit de krant