Afbeelding

Fusiefietstocht

Column Uit de Raadzaal

Voor de tweede maal neemt Ron van der Haring afscheid als secretaris van Noordwijkerhout. Voor zijn opvolger, Theo Heijsteeg, nu de taak om de komende fusiebesprekingen te gaan leiden. Althans als de gemeenten raden van Noordwijk en Noordwijkerhout op 6 juli beslissen over te gaan tot een fusie.

Zoals de kaarten nu liggen, zal er in beide raden een meerderheid zijn om tot een fusie over te gaan. Echt leven doet het niet in beide dorpen en zeker niet in Noordwijkerhout. 'Het geeft alleen maar voordelen', aldus oud-VVSB voorzitter Gerard Heemskerk in een toespraak tijdens een bijeenkomst van de VVD Noordwijk en Noordwijkerhout.

Dat zal best, maar waarschijnlijk wel heel erg afhankelijk van de resultaten, die nu en zeker na 6 juli in gesprekken tussen de diverse gemeentelijke afdelingen gevoerd gaan worden. Voor de nieuwe secretaris een hele klus, als 'nieuwkomer' heeft hij het voordeel 'zijn handen vrij te hebben', en nu nog even tijd om de kwaliteiten van onze ambtenaren in te schatten en hen een juiste positie te doen innemen in de nieuw te vormen organisatie.

De gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuw te vormen gemeente zijn uitgesteld. Gelet op de 'splinter partijtjes' vooral in Noordwijk, zou het fijn geweest zijn als van hoger hand een kiesdrempel zou zijn ingesteld.

In den Haag ondervinden ze nu zelf hoe moeilijk het is om een regering te vormen nu partijen stemmen en zetels verloren aan splinter partijen en zo het vormen van een coalitie bemoeilijkt. Alles wijst er op dat de fusie tussen Noordwijk en Noordwijkerhout wel doorgaat. Niet goedschiks dan kwaadschiks, gelet op de houding van het rijk, door onder andere inhouding van subsidies. De race is nog niet gelopen en de wedstrijd is pas gewonnen na het laatste fluitsignaal.

Tot 20 juni kunnen nog zienswijze ingediend worden. Maar daarvoor houden de raadsleden van Noordwijkerhout nog een ludieke actie. Zaterdag 10 juni houden ze een 'fusie fietstocht' in Noordwijkerhout en De Zilk. U kunt de raadsleden dan aanspreken. Niet origineel, want enkele jaren geleden bekeken de raadsleden per fiets de toestand van de straten en spraken met bewoners. Veel leverde het niet op, maar als raadslid je gezicht laten zien, kan natuurlijk geen kwaad. Donderdag 1 juni raadsvergadering, nog in het gemeentehuis van Noordwijkerhout.

Jacques Looijestijn

Uit de krant