Afbeelding

TPN

Column Bollenpraat

Deze letters staan voor Toeristisch Platform Noordwijkerhout en heeft tot doel de recreatie en het toerisme in ons dorp, in de meest brede zin te bevorderen.

De stichting is door de gemeente geïnitieerd, die ze ook financiert met een subsidie. Iedereen die aan de doelstelling wil meewerken, kan deelnemen. Momenteel gedragen door het VVV, de NOV (ondernemers in het dorp). De Rabobank, de campinghouders, NH hotel en de LTO (kwekers). Voor het varend toerisme schuift Jack Geerlings aan en voor de mozaïeken Nico Koomen.

Wat wordt er zoal gedaan? Zwaartepunt ligt vooral op het corsoweekend, wanneer drommen toeristen naar ons dorp komen.

Leo van der Weijden met zijn VVV, zorgt er voor dat lang tevoren er de nodige publiciteit is, zowel via internet als de lokale nieuwsbladen. Onderhandelingen met het corsobestuur en de gemeente gaan vooraf.

Artiesten worden gecharterd en de Witte Kerk met de bloemenshow en de mozaïeken zien er piekfijn uit.

Om toeristen de weg te wijzen, zijn langs de Gooweg en de Herenweg de lantaarnpalen met banieren getooid. Net als de schilderijlijsten, nodigen ze iedereen uit naar het dorp te komen. Afgelopen jaren werden ook het concert tussen de bollen en het schildersfeest in het najaar, georganiseerd.

Komend voorjaar krijgen de banieren langs de Gooweg een nieuwe uitstraling. Modernere opmaak en kleuren.

Sowieso moeten ze jaarlijks vernieuwd worden. Tegen de zeewind en de jaarlijkse stormen zijn ze niet bestand. Hopelijk rijden de corsowagens van De Zilk en Noordwijkerhout volgend jaar met elektrische trekkers, zodat niemand de neus hoeft dicht te knijpen voor de dieselrook!.

Kortom, mede door het werk van het TPN strijkt de gemeente volgend jaar bijna een half miljoen euro toeristenbelasting op!

Aad van Ruiten

Uit de krant