Afbeelding
Foto: archief

Wild parkeren…

Algemeen

De mobiliteit in Nederland (en dus ook in Noordwijk) is na de coronacrisis weer duidelijk toegenomen. Alle mensen die via Zoom of een andere techniek met elkaar vergaderden, lessen of colleges volgde of ‘op bezoek’ ging bij vrienden en bekenden zoeken hun auto weer op en gaan op pad. De files op de Nederlands wegen zijn weer als vanouds of zelfs nog langer geworden.

Door die verhoogde mobiliteit wordt het zoeken naar een parkeerplaats ook intensiever en moeilijker. Dat is dag-en-dagelijks te merken op veel plekken, ook in onze gemeente.

In Noordwijkerhout neemt het soms groteske vormen aan. Bijvoorbeeld rond het Witte Kerkje is het soms bar-en-boos. Auto’s worden overal neergezet en als men er een opmerking over maakt dan is het bijna standaard antwoord: “Ja maar, ik hoef alleen maar even…” gevolgd door de handeling die de bestuurder moet doen: pinnen, een pakketje afhalen, een ijsje bij Likkie halen... 

“Maar u mag hier niet parkeren!”

“Ja maar, ik moet alleen maar even…”

Beste respondenten: hoe zou het zijn om de Noordwijkse parkeerBoa’s (die streng, zonder discussie en rigoureus verbaliseren) eens een half jaar uit te lenen aan Noordwijkerhout?

Rob Kool

Gelukkig hebben we aan parkeerplaatsen in en rond het centrum geen gebrek. Het is mij maar zelden gebeurd dat ik met de auto geen parkeerplek kon vinden. Dus daar ligt het niet aan. Het probleem zijn de zogenaamde gelegenheidsparkeerders die “even” hun auto dumpen op welke plek dan ook rond het witte kerkje. Eerlijk gezegd heb ik nog niet bemerkt dat dit dumpgedrag bij mijzelf tot grote ergernis heeft geleid. Maar goed als dit opgepakt moet worden is het maar de vraag of je met repressie gaat oplossen. Alleen op de (spaarzame) momenten dat de Boa’s er zijn zal er enige sprake van effectiviteit zijn. Maar als de (boa) vogels gevlogen zijn gaat het gedrag weer door als vanouds. Naar mijn idee zou het verstandiger zijn om naar het parkeerbeleid en de inrichting van het centrum te kijken. Het beleid is nu gericht op het “verkeersluw” maken van het centrum. Juist dat schept gelegenheid voor het dump-parkeren. Pas de inrichting aan, maak het onmogelijk om met de auto het centrum in te rijden. Het is niet zo moeilijk om dat te organiseren, als ik kijk naar Noordwijk, Sassenheim of Lisse kom ik geen dumpparkeerders in het centrum tegen.

Sander Schooneveld

Ondanks dat ik een Noordwijker ben (nou ja, ook een beetje Rijnsburger en Valkenburger :), ben ik ook al drie decennia lang goed bekend met wat er reilt en zeilt in het mooie Noordwijkerhout. Eén van de dingen waar veel Noordwijkerhouters zich aan storen, is de parkeerproblematiek rondom de Witte Kerk. Om het fout parkeren bij de Witte Kerk tegen te gaan, zijn er eerder al (zonder succes) maatregelen genomen. 

Enerzijds weet ik dat veel Noordwijkerhouters zich juist enorm storen aan het feit dat er in Noordwijkerhout amper boa’s zijn, waardoor er dus nauwelijks gehandhaafd wordt en waardoor men dus veel sneller geneigd is de auto direct rondom de Witte Kerk te parkeren (“ff 10 minuten”), ook al is dat niet toegestaan. 

Anderzijds weet ik dat veel Noordwijkers zich storen aan het starre, inflexibele gedrag van de Noordwijkse boa’s. De optie om de boa’s eens een tijdje uit te lenen is dus geen verkeerde optie. De vraag is, krijg je daarmee de “parkeerdiscipline” in Noordwijkerhout terug? Waarschijnlijk wel, totdat de boa’s weer terugkeren naar Noordwijk.

Leontine van der Klugt

In ons mooie dorp mag je overal gratis parkeren. Met de nadruk op “overal” en niet op “gratis” zoals u misschien zou verwachten. Maar waarom zou je voor niks de twee prachtige parkeergarages ondergronds gebruiken wanneer je ook kosteloos voor de deur kunt parkeren? Lieve mensen: ons centrum is een woonerf. En op een woonerf mag je alleen in de parkeervakken je auto neer zetten. En dan zult u nu zeggen: “maar die zijn er helemaal niet” Nee, inderdaad! Die zijn er niet! En dus mag je in het centrum niet parkeren. Ook niet als je karretje met partner en al (met draaiende motor uiteraard) achterlaat om ‘eventjes’ broodjes te gaan halen bij de Appie en zo de uitgang van de slager blokkeert of de mensen - die wél hun boodschappen op de fiets halen – het wegrijden bemoeilijkt. Kerkgangers, ijsjeshalers, pinners of koopjesjagers: ‘Het’ komt allemaal met de auto en plempt deze het liefst midden op straat of voor de uitritten van bewoners. BOA’s zijn nergens te bekennen dus kan het allemaal zo maar. En waag het vooral niet om een opmerking over het foutparkeren te maken want dan krijg je de meest enge verwensingen naar je hoofd geslingerd. Gelukkig ben ik voor de meeste van deze ziektes ingeënt…

Uit de krant