Vlnr: 2e dirigent Antoon v Grieken, secretaris Fred Groot, organist Arie Geerlings en voorzitter Ruud v Hal met de foto uit 1902. | Foto: Piet de Boer
Vlnr: 2e dirigent Antoon v Grieken, secretaris Fred Groot, organist Arie Geerlings en voorzitter Ruud v Hal met de foto uit 1902. | Foto: Piet de Boer Foto: piet de boer

Herenkoor Caecilia viert 175-jarig bestaan

Verenigingen

jubileum ♦ Een foto uit 1902 is de enige bron over het bestaan van een mannenkoor in de Victor kerk in de negentiende eeuw. De achttien leden van het R.K Herenzangkoor St. Caecilia zien daarin het bewijs van hun lange bestaan. Op 8 oktober vieren zij met een historische tentoonstelling het jubileum van 175 jaar koorgeschiedenis.

Door: Piet de Boer

De foto laat het jubileum van Theodorus Cornelisse van den Berg zien. Dirk (1817-1909) is dan zestig jaar zanger van het mannenkoor. Hij was schoenmaker van beroep en woonde in Noordwijkerhout. Het koor bestaat in 1902 uit zestien leden en een dirigent. Terugtellen leert dat er zeker een koor was sinds 1842. Of het toen al de naam Ceacilia droeg, is onbekend.

Nu heeft het koor achttien leden. Daarnaast maken ook de organist en de dirigent deel uit van Caecilia maar zijn geen zangers. Een teken van continuïteit.

Het doel van het herenkoor is nog steeds dat ''onze gezangen mogen strekken tot Gods eer en tot stichting der mens(ch)en''. Een citaat dat terugkomt in elk jaarverslag sinds 1916. Zingen is dus niet in de eerste plaats vermaak, maar een serieus onderdeel van de mis.

De heilige Augustinus zou hebben gezegd: Qui bene cantat, bis orat. Wie goed zingt, bidt dubbel. ''Maar we hebben ook zin in een feestje'', zegt secretaris Fred Groot glimlachend.

Gregoriaans

Specialiteit van het koor zijn de Latijnse missen en vooral de Gregoriaanse gezangen. Die moet je regelmatig oefenen, volgens voorzitter Ruud van Hal. Elke week twee uur repeteren op de koorzolder in de Victorkerk. De zolder bevindt zich achter in de kerk onder het orgel.

Daar is de akoestiek goed en het koor goed hoorbaar.

Dat heeft ook weleens nadelen. Moet er op zolder iets besproken worden tijdens de mis, dan is dat snel verstaanbaar in de banken beneden. Hoofden worden dan gedraaid.

Meer dan 20 jaar

De gemiddelde tijd dat leden in het koor blijven is meer dan twintig jaar. Ondanks de jarenlange ervaring blijft het koor werken aan verbeteringen en 'de Stuka's' eruit te krijgen. ''Geen Amsterdams of Volendams'', zegt de dirigent lachend.

''Je moet noot voor noot zingen' en niet naar beneden duiken als de duik-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog."

De kleurrijke traditie van het mannenkoor zal uitgebreid in beeld worden gebracht op de tentoonstelling van oktober over de geschiedenis van het Herenkoor Caecilia en haar voorgangers.

Uit de krant