Roberto Ter Hark is met de VVD opnieuw de grootste. | Foto: Caroline Spaans.
Roberto Ter Hark is met de VVD opnieuw de grootste. | Foto: Caroline Spaans.

Teleurstelling en blijdschap bij partijen en lijsttrekkers

Politiek

Dennis Salman noemt de uitslag onverwacht en teleurstellend. Zijn offensief om met Lijst Salman Noordwijk terug te geven aan ‘de Noordwijkers’ lijkt zijn doel te hebben gemist. Met een halvering van het aantal zetels als gevolg. Daar tegenover staat het opzienbarende resultaat voor de fonkelnieuwe ‘Partij voor de inwoners’. Met bijna 14 procent van de stemmen zijn zij in het kielzog van de VVD de grote winnaars van deze lokale verkiezingen.

De door de gemeente Noordwijk georganiseerde verkiezingsavond lokte veel mensen naar NH Hotel Leeuwenhorst. Daar kwamen na 22.00 uur langzaam maar zeker de resultaten binnen. Burgemeester Verkleij begeleide de uitslag vanuit quarantaine via de digitale weg en gaf op de haar bekende manier een rustig maar deskundig commentaar op de uitslagen. Op het podium was van die rust en deskundigheid nauwelijks sprake. Veel aanwezigen konden geen begrip op brengen voor de schreeuwerige manier waarop dit plaats vond. ’Het lijkt wel of we op de kermis staan’, was een regelmatig gehoorde klacht.

Uitermate tevreden

Maar daar trokken de grote winnaars zich natuurlijk nauwelijks iets van aan. Alfons Morssink van de Partij voor de Inwoners donderdagmorgen in alle vroegte: ‘Wij zijn natuurlijk uitermate tevreden. Het was onze wens om mee te doen in een coalitie. En dat lijkt nu mogelijk te zijn’. De lijsttrekker vertelt verder dat hij zelf de wethouderszetel zou willen innemen en zegt ook te beseffen dat ‘water bij de wijn doen’ niet uitgesloten kan zijn. Indien hij een wethouderszetel zou gaan bezetten dan kiest de fractie vervolgens uit hun midden een fractievoorzitter.

De reactie van Salman was woensdagavond te begrijpen: “Teleurstellend. De buit is verdeeld en de Partij voor de Inwoners heeft kiezers bij ons weggezogen. Ik had dit op voorhand zeker niet verwacht.” Ook Jaap de Moor van Bruisend Noordwijk was teleurgesteld: “Ik had op twee zetels gerekend. Want met onze zeer beperkte financiële middelen hebben we uitstekend campagne gevoerd. Onze inzet om in tegenstelling van mijn vorige partij NZLokaal de gemeente Noordwijk als een geheel te zien, heeft helaas onvoldoende opgeleverd.”

Verder uitten alle partijen zich op verkiezingsavond redelijk tevreden over de uitslag. 

Inmiddels zijn er ook reacties van andere lijsttrekkers. Roberto ter Hark (VVD) glom van trots toen hij zei: “We kijken terug op een hele intensieve en nette campagne. Met als resultaat meer stemmen en uiteindelijk de grootse partij in de gemeente Noordwijk. Natuurlijk ben ik uiterst tevreden.’

In het weekend pleegde Ter Hark al overleg met de burgemeester over de volgende stappen die gemaakt gaan worden. Mogelijk net zo trots reageerde Jordy de Mooij, de lijsttrekker van het CDA: “Tegen de landelijke trend in hebben wij ons keurig weten te handhaven”, liet hij weten. Over een collegevorming was hij nog terughoudend. “Eerst maar even afwachten”, zei hij.

Thomas Steenvoorden, de kersverse lijsttrekker van PUUR toonde zich ook tevreden. Vóór de verkiezingen had PUUR zich al neergelegd met drie zetels met opnieuw een bijrol, omdat men de Partij voor de Inwoners als grote concurrent had gezien. Steenvoorden zei wel te rekenen dat op een vernieuwend raadsakkoord kan worden aangestuurd.

Verschillen van inzicht

Wally Rodenburg (NZLokaal) zei verrast te zijn gezien de prikkelingen in zijn partij. Daarbij doelend op het vertrek van Sjaak van de Berg als wethouder en de commotie binnen de partij. Maar de nadrukkelijk op Noordwijkerhout en zijn inwoners gerichte campagne had naar zijn mening duidelijk succes opgeleverd. Hij achtte nog wel een periode van vier jaar nodig om als politiek de verschillen van inzicht en politiek denken op te heffen en in Noordwijk en Noordwijkerhout te komen tot een gezamenlijk politiek doel.

De kleinere partijen

Rommie van Dokkum (PvdA) toonde een brede glimlach toen een tussenstand twee zetels voor haar partij aangaf. Van Dokkum: “Helaas bleek dit uiteindelijk tegen te vallen. Maar ik ben zeker tevreden met de 1200 stemmen. Wat er honderden meer zijn dan vier jaar geleden.” Ook zij hoopt dat er afspraken kunnen worden gemaakt waardoor de gemeenteraad als geheel meer aan zet kan komen. Voor een raadsakkoord acht zij het nu nog te vroeg.”

Louis Koppel van GroenLinks toonde zich vooral tevreden over de manier waarop er door de partijen op inhoud campagne werd gevoerd. Het behouden van de twee huidige zetels stemde hem al even tevreden.

Tot slot was ook Oscar Kramer (D66) ook al een tevreden mens: “Wij zijn blij dat we meer stemmen hebben gekregen dan vorige keer. We hebben met jonge mensen, gesteund door de ervaring van Dick Gulich en Karel van Herwaarden, een eerlijke campagne gevoerd met haalbare doelstellingen. Ook Kramer ziet kansen voor een vorm van een raadsakkoord en hoopt dat anderen zich daarin kunnen vinden.

Voorkeurstemmen

In Noordwijk kwamen behalve natuurlijk de lijstrekkers nog vijf kandidaten met voorkeurstemmen in de gemeenteraad. Dit zijn Hans Knapp(VVD), Ria Vink (CDA),Suzanne van Teijlingen (PUUR), Erica Renkema( PvdI) en Ivar Krüse (PvdI). Bij GroenLinks bleek Cynthia Maan populairder dan lijsttrekker Louis Koppel. Zij kreeg met 616 stemmen meer waardering dan Koppel (390).

Uit de krant