Vast even oefenen voor over twee weken; dan voor het echie. | Foto: pr
Vast even oefenen voor over twee weken; dan voor het echie. | Foto: pr Foto: pr

Groep 8 discussieert in raadzaal over goed doel

Onderwijs Politiek

De leerlingen van beide groepen 8 van de st Victorschool bezochten woensdag 1 november het gemeentehuis en hebben elk tijdens een commissievergadering gediscussieerd over de voorstellen van de goede doelen.

Dit ter voorbereiding op de kindergemeenteraadsvergadering van 23 november, waarin de leerlingen van alle scholen binnen de gemeente een besluit mogen nemen over het verdelen van 1000 euro aan goede doelen.

Rollenverdeling: de een is burgemeester en de ander voorzitter

De commissievergadering volgt op twee gastlessen van Astrid Warmerdam en Bouke Geerlings waarin onder meer uitleg werd gegeven over de manier waarop de gemeentelijke politiek werkt en wat de voorstellen zijn waarover gestemd mag worden. Tijdens elke commissievergadering werden de rollen verdeeld onder de leerlingen.

Zo mochten vijf kinderen zelf de voorstellen van de goede doelen introduceren, mochten diverse politieke partijen met elkaar in discussie gaan over de voorstellen, waarbij een medeleerling optrad als burgemeester en voorzitter van de vergadering.

Voorbereiding op de kinder raadsvergadering van 23 november

Gedurende de beide commissievergaderingen bleek dat bepaalde goede doelen gegarandeerd konden rekenen op de steun van alle leerlingen. Eén groep mocht stemmen over de goede doelen, waarbij wethouder Bert Gotink de eer had om de uitslag officieel bekend te maken. Bij de andere groep was men zonder stemming het eens over de voorkeur van hun groep ten aanzien van de voorstellen. Wel mochten beide groepen stemmen over de vertegenwoordigers van de groepen voor de kindergemeenteraadsvergadering van 23 november. Na een spannende stemronde werden voor beide groepen drie leerlingen gekozen die namens hun groep het woord dan mogen voeren.

Uit de krant