Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
| Foto: Sylvia Steenbakkers.
| Foto: Sylvia Steenbakkers. (Foto: Sylvia Steenbakkers)

Een blik op de Slag om Arnhem bij NoVaTo

  Historie

De Stichting Noordwijkerhout van Toen houdt woensdag 23 oktober een lezing. Guus Versmissen, medewerker Educatie en museumgids in het Airborne Museum te Oosterbeek, vertelt over de Slag om Arnhem.

Op 6 juni 1944 achtten de geallieerde troepen, bestaande uit Amerikaanse, Britse en Canadese militairen, de tijd daar om in actie te komen om Europa te bevrijden van de Duitse bezetter. Onder leiding van generaal Eisenhower en veldmaarschalk Montgomery vond een aanval plaats op de Normandische stranden: D-Day, ook wel 'operatie Overlord' genoemd. Na een zware strijd volgde de bevrijding van Frankrijk op 25 augustus 1944. Vervolgens trekt het enorme geallieerde grondleger richting België en ook dat land viert de bevrijding. Daarna valt het optrekken van de geallieerden stil voor de grens van Nederland. Tijdens die pauze komt veldmaarschalk Montgomery met het plan Market Garden. Versmissen geeft in zijn presentatie uitleg over het plan Market Garden en hoe de operatie tenslotte mislukt tijdens de Slag om Arnhem, ook wel bekend onder de benaming 'a bridge too far'.

De lezing aan de Zeestraat 3a start om 19.30 uur; deuren open om 19.00 uur. Entree alleen met toegangsbewijs verkrijgbaar bij NoVaTo (woensdag, vrijdag, zaterdag 13.00 tot 16.00 uur) en kosten 5 euro. Sympathisanten betalen 3 euro op vertoon van hun pasje. Meer info: www.noordwijkerhoutvantoen.nl.

Meer berichten