De burgemeester en Monique van der Kamp bij het portret van prinses en voormalig koningin Beatrix. | Foto: Piet de Boer)
De burgemeester en Monique van der Kamp bij het portret van prinses en voormalig koningin Beatrix. | Foto: Piet de Boer)

Kunstenares en gemeente eren 80-jarige prinses

Cultuur

In de vitrines en aan de wanden van het raadhuis en bibliotheek heeft grafisch kunstenaar Monique van der Kamp haar verzameling van Oranje memorabilia tentoongesteld. Kaarten, foto's, officiële portretten en eigen kunstwerken.

Door Piet de Boer

Van der Kamp houdt van het koningshuis en met name voormalig koningin Beatrix die onlangs 80 jaar is geworden. Met haar kunstwerk 'de hoedjesparade van Beatrix' wil ze haar liefde voor het koningshuis uitdragen.

Van der Kamp is creatief aan de slag gegaan met portretten van Beatrix met een hoedje. Ze scant de portretten en verwerkt die tot meer dan levensgrote nieuwe portretten. Als je dichtbij gaat staan zie je dat Beatrix met de roze hoed bestaat uit duizenden portretjes van de voormalige koningin. "Je moet een beetje op een afstand gaan staan", zegt ze. Dan vloeien de portretjes ineen tot één groot portret. Samen met de burgemeester hangt ze het monumentale kunstwerk op.

De kunstenares heeft goede persoonlijke contacten met het Oranjehuis. Beatrix fungeerde sinds 2010 als een persoonlijke steun voor haar. Ze heeft brieven geschreven naar de koningin over haar opgroeiende kinderen. "Ik kreeg altijd antwoord." Ze houdt van de prinses, maar ook van haar zoon Koning Willem Alexander. Ze zijn haar beiden even lief, zegt ze.

De tentoonstelling 'Beatrix 80 jaar... in vogelvlucht' is tot en met 5 maart te zien in de bibliotheek en in de hal van het gemeentehuis.

Uit de krant