Afbeelding
Foto: pr

Oorlog

Column Bollenpraat

Wat waren we trots op het Europa van na de Tweede Wereldoorlog! 75 jaar Freedom. Helaas de afgelopen twee jaar verstoord door een corona-epidemie, waarbij vooral ouderen en mensen met een zwakke gezondheid zwaar onder geleden hebben. De oorlog die ons nu overkomt gaat ons voorstellingsvermogen ver te boven. Zinloze bombardementen op weerloze burgers. De beelden kenden we al van Grosny en vooral Syrië. Gek genoeg kijken we ook hier, met de handen op de rug gebonden, toe. Dan maar sancties. De een nog bizarder dan de andere. Op de Amsterdamse Zuidas echter blijven we al die honderden MILJARDEN maar doorsluizen.

Nu dichter bij huis. Olie en gas zijn zo duur geworden, dat het behoorlijk gaat knellen. Dan de gaskraan bij de rozen, de gerbera’s en de chrysanten-voor-Rusland maar een beetje knijpen. Die teelten kunnen niet meer uit. Gevolg: ophoping van product in mei! Ook de tulpen moeten de laatste dagen enorm inleveren. Misschien ook al door het mooie weer.

Wat nu? Exporteurs van bollen hebben afgelopen winter al veel partijen vastgelegd, voor goed geld. Je moet er niet aan denken dat we een grote oogst krijgen met een handelsstemming onder nul. Ander gevaar is dat de consument, wereldwijd, de hand op de knip houdt, bang gemaakt door alle rampscenario’s tot broodtekort aan toe.

Nu een blij bericht! Wist u dat bloemen- en plantenkwekers vorige week op de klokken van Flora Holland voor een bedrag van 250.000 euro geveild hebben, wat bestemd was voor giro 555 Oekraïne? Dankzij een supersnelle organisatie werden 697 partijen geveild, verdeeld over 361 stapelwagens.

Nu over de huisvesting van al die ontheemde vluchtelingen. Je zult maar je hele hebben en houden achter moeten laten om het vege lijf te redden. Mij kwam ter ore dat een oud-kweker, in zijn aangepaste bollenschuur vier vluchtelingen (drie vrouwen en een kleuter) heeft gehuisvest. De desbetreffende mannen zijn aan het front.

Chapeau voor deze geste! 

Aad van Ruiten

Uit de krant