Londen
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: thv
Bollenpraat

Londen

  Column

Vorige week hebben we een tripje gemaakt naar Londen met de Eurostar onder het Kanaal door. Een heel slanke, op snelheid gemaakte trein die, naar zeggen, wel 330 km/uur kan halen. Controles als voor een vliegreis!

In de stad val je van de ene verbazing in de andere. Evenveel inwoners als in Nederland op een oppervlakte zo groot als de provincie Utrecht. De straten, hetzelfde als 100 jaar terug, waar zich continue een enorm aantal rode dubbeldekkers doorheen perst, tezamen met al die taxi's en de vele auto's. De Underground vervoert eveneens talloze mensen, onzichtbaar voor komenbovengronders, naar alle hoeken van de stad. Snel en voor weinig geld!

Wat moet een bollenman in zo'n grote stad? Onze buurjongen Rein Jan Vrolijk, heeft aan de rand van de stad een bloemengroothandel. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus een Noordwijkerhouter-ver-weg zoeken we op. Het blijkt ook hier weer dat de bloemenhandel voor een groot deel door Hollanders gedaan wordt. Die hebben er de feeling voor en vooral de contacten. 's Morgens op de grote veilingen gekocht, worden de bloemen de nacht erop in Londen afgeleverd. Dan zijn de bestellingen via internet al binnen en kunnen ze, desgewenst, bij de klant afgeleverd worden. Veel klanten komen de bloemen in de cash en carry ophalen. Gevraagd naar de toekomst met de komende Brexit lijkt Rein Jan zich geen al te grote zorgen te maken, wel wordt het tijd dat er duidelijkheid komt over de vele regeltjes.

Het is in Engeland niet alleen volop kersttijd maar ook verkiezingstijd. Politici buitelen over elkaar heen met het doen van beloftes. Die van de vorige verkiezingen zijn zij vergeten dus nu gaan alle registers weer open. Labour vindt dat de vele rijken te rijk zijn en voor de arme moeten zorgen. De Groenen zijn natuurlijk voor het milieu en de Tories willen eindelijk huizen bouwen. Hoe het nu met de Brexit verder moet weet niemand. Er naar gevraagd, schamen vele Engelsen zich voor de hele vertoning. In ieder geval wordt het voor iedereen weer Kerstmis en worden de daklozen, die je overal ziet bedelen, weer voor een paar dagen van de straat gehaald.

Aad van Ruiten

Meer berichten