Afbeelding

Rente

Column Bollenpraat

Nu de rijksbegroting bekend is en er van alle kanten op geschoten wordt, gaat ook een kweker nadenken over zijn begroting. Die is er natuurlijk ieder jaar, zij het dat die soms alleen in het onderbewustzijn een rol speelt.

Van invloed zijn de prijzen van het afgelopen jaar, de grootte van de opbrengst en vooral het toekomstperspectief. Wil je intensiveren, uitbreiden of misschien stoppen. Bij dit alles speelt rente een grote rol. Nieuwe machines zijn ontzettend duur, maar bij de lage rente van nu zijn de jaarkosten goed op te brengen. Dan moet die rente wel zo laag blijven. Er zijn ook bedrijven die de bank niet nodig hebben, zij zijn het meest zuinig op hun centjes. Meestal met hard werken verdiend; lange dagen gemaakt.

Een ander aspect van de lage rente is de koopgekte op de woningmarkt. Bouwblokjes van 4 ton gaan als warme broodjes over de toonbank. De provincie heeft de Bollenstreek 600 Greenport-woningen toebedacht, die moeten toch ergens een plekje hebben, natuurlijk ook op bollenland en daar is het al dringen. Een ander aspect van de lage rente is de geringe mobiliteit van bollengrond. Net als bij een gewone burger, waar zijn spaarvermogen in zijn woning zit, is dat bij een kweker in zijn grond. Gaat hij de grond verkopen en de centjes naar de bank brengen, dan vangt hij aan rente bijna niets. Bovendien begint de Staat dan ook behoorlijk te plukken, geen rekening houdend met bloed, zweet en tranen wat het gekost heeft om dit fortuintje te vergaren.

Ondernemende kwekers zijn blij met de huidige lage rente, het geeft lucht voor investeringen die soms al jaren uitgesteld waren. Anderzijds krijgen pensionado's bijna niets voor hun geld. Zo geldt ook hier "elk voordeel hep z'n nadeel"!

Aad van Ruiten

Uit de krant