Afbeelding

Noordwijk gaat handhaven en zet asielzoekers op straat: ‘Tijdelijk is tijdelijk’

Algemeen

De gemeente Noordwijk zet 25 minderjarige asielzoekers en hun 25 meerderjarige begeleiders op straat. De asielzoekers verblijven in Hotel NH Leeuwenhorst in Noordwijkerhout, maar de gemeente wil ze daar per direct uit hebben.

De jongeren werden begin november vorig jaar opgevangen. Gemeente Noordwijk gaf daarmee gehoor aan de noodoproep om de gemeente Ter Apel te ontlasten. Met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) werd afgesproken dat zij voor vier maanden op deze locatie mochten blijven. 

De gemeente heeft naar eigen zeggen het COA twee keer langer de tijd gegund om een nieuwe locatie voor de asielzoekers te vinden. ‘Het college vindt de afspraken die daarover gemaakt zijn belangrijk. Juist nu’, laat de gemeente Noordwijk weten.

Wethouder Martijn Kortleven: ‘Het is belangrijk dat we juist in deze omstandigheden van elkaar op aan kunnen. Tijdelijk is ook echt tijdelijk en daarom heeft ons college dit besluit genomen. Je kunt het niet los zien van wat nog op ons afkomt. De spreidingswet is een feit. Voor onze gemeente betekent dat we een plan maken voor de opvang van 275 asielzoekers in onze gemeente. We werken mee en stellen ons constructief op in de wetenschap dat het een flinke uitdaging is om tegemoet te komen aan deze opgave’.

Uit de krant