De 70e Reuzenbol op de fietsroute staat in De Zilk.
De 70e Reuzenbol op de fietsroute staat in De Zilk. Foto: pr

Eerste Reuzenbol De Zilk onthuld

Algemeen

De eerste Reuzenbol op de route waar al vele Reuzenbollen staan, is zaterdagochtend 30 maart onthuld in De Zilk: ‘Van De Zilk naar Beijing’

De onthulling was bij Heemskerk & Zn in De Zilk. Deze eerste Zilkse is de 70e bol langs de fietsroute.

De Reuzenbol is beschilderd door Jan Hogervorst en vertelt het verhaal van de firma Heemskerk & Zn. Op de plek van dit bedrijf is rond het begin van de 18e eeuw boerderij ‘Prinsenhof’ gebouwd. Totdat ze in 2005 werden afgebroken, waren de zijmuren nog altijd de originele muren. De omgebouwde stallen (rond 1960) hebben tot het einde aan toe als opslagcellen voor de bloembollen gediend. Het bedrijf is van oudsher gericht op de teelt van tulpen, maar er worden ook hyacinten geteeld en sinds 2016 worden er hippeastrums geteeld, een op dat moment nog compleet nieuwe teelt in de Nederlandse buitenlucht. 

De tulpen van Heemskerk zijn ook jaarlijks te zien in de Keukenhof in Lisse. De Chinese muur op de bol staat symbool voor de samenwerking met China, want vanaf 2010 worden er bollen uit de Zilk verstuurd naar China voor met name de grote stadsparken.

Mark Heemskerk: ‘We vinden het als bedrijf belangrijk om mee te doen aan dit project, omdat de Zilkerbinnenweg één van de mooiste weggetjes is van de Bollenstreek, waar veel toeristen langs komen in het voorjaar. In onze ogen hoort de fietsroute, die aan de reuzenbollen is gekoppeld, ook door de Zilkerbinnenweg te komen. Om dit te bewerkstelligen adopteerden wij een bol.’ 

De Reuzenbollen zijn onderdeel van het project ‘Giant Tulip Bulbs’ van de Gildemeesters Bollenstreek. De (tulpen)bollen zijn 1.85 meter hoog en hebben een omtrek van 6 meter. De Reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten en anderen uit het hele gebied, die de Bollenstreek een warm hart toedragen. Elke bol wordt beschilderd door een kunstenaar uit de regio. Van Leiden tot aan Haarlem worden zo’n 80 bollen geplaatst. De verhalen achter deze bollen en de kunstwerken zelf zijn straks een mooie nieuwe toeristische attractie voor de streek. Alle bollen samen vormen een fietsroute van uiteindelijk 125 km. Voor meer info: www.gildemeestersbollenstreek.nl.

Uit de krant