Afbeelding
Foto: pr

Bomenwandeling door de Victorwijk

Algemeen

Yvonne Philippo en Herman Doornebal vertelden vorige week tijdens de bomenwandeling wat voor soorten bomen in dit stukje Noordwijkerhout staan.  

De meest opvallende boom is wel de Amberboom (Zwaluwlaan) die in deze periode heel vel rood kleurt. Als het kouder wordt trekt het bladgroen uit de bladeren in de takken, waardoor de bladeren een andere kleur krijgen. In het voorjaar kan de boom het bladgroen weer gebruiken. De oudste boom, die al heel wat meegemaakt heeft, is de Linde tussen de Parnassialaan en Egelantier. 

De boom stamt nog uit de tijd van boerderij Puykendam. Hij is helemaal hol van binnen en er is ooit ijzerwerk tegenaan gebracht. De boom overleefde een vuurwerkbrand. De Platanen hebben ook een heel mooie eigenschap: zij kunnen een laagje bast loslaten. Op deze manier raakt de boom vervuilende stoffen kwijt. Een hele mooie natuurlijke manier van opruimen. 

In de winter kan je in de Plataan nog de zaadballetjes als kerstballetjes in de boom zien hangen. In mei 2023 is de volgende lentewandeling zijn. Misschien dat de Engelse tuin weer open is!

Uit de krant