Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Sneltestlocatie in Leiden speciaal voor studenten
Sneltestlocatie in Leiden speciaal voor studenten (Foto: R. van Dullemen)

GGD Hollands Midden zet meer prikbussen in

GGD Hollands Midden zet steeds meer mobiele prikbussen in de regio, om voor iedereen bereikbaar te zijn. De GGD gaat in Hollands Midden ook testbussen inzetten, die risicogericht ingezet kunnen gaan worden.

We staan deze week met de prikbus op 3 nieuwe standplaatsen; Hillegom, Warmond en Bodegraven. Op woensdag 1 september komt daar Roelofarendsveen bij en Leiden-Noord op 3 september. Daarmee staat het aantal prikbussen dat wekelijks in de regio staat op 8. Op deze manier zijn we voor veel inwoners nog beter bereikbaar. Kom langs als je nog niet gevaccineerd bent!
Inmiddels zijn de eerste mensen alweer voor de tweede keer naar de prikbus geweest; zij kwamen hun tweede Pfizer-prik halen. De corona-artsen benadrukken hoe belangrijk het is om ook de tweede vaccinatie te halen. Kijk voor de exacte dagen en tijden van de prikbus op onze website www.ggdhm.nl/vaccinatielocaties-corona.

Sneltesten tijdens de EL CID
Tijdens de introductieweek EL CID in Leiden hebben we gedurende 6 dagen 7.123 studenten getest met een sneltest. 10 van deze studenten bleken besmet met corona. Nikita van den Berge, corona-arts GGD Hollands Midden: “Onze werkwijze voelt goed, omdat we aan de voorkant vrij snel de besmette studenten uit de groep konden halen en we zo actief het coronavirus hebben bestreden. We zijn tevreden over het resultaat. Het is afwachten de komende week of deze aanpak ook echt geleid heeft tot minder verspreiding.”
De GGD HM gaat deze week tijdens de kennismakingsweken door met het sneltesten van studenten op de speciale locatie in de Breestraat in Leiden. De week daarna kunnen de internationale studenten voor een sneltest terecht tijdens de ‘Orientation Week Leiden’. Per dag wordt gerekend op 600-1200 sneltesten.

Op- en afschalen
Doordat meer mensen zich hebben laten vaccineren is de vraag naar testen de laatste tijd sterk afgenomen. Vanaf zondag 29 augustus sluiten we dan ook de testlocatie in Katwijk. De testlocaties in Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn blijven geopend. Tegelijkertijd houdt de GGD HM rekening met een mogelijke stijging van het aantal besmettingen en dus de behoefte aan testcapaciteit. Die stijging kan veroorzaakt worden door terugkerende vakantiegangers uit het buitenland. Reizigers wordt namelijk geadviseerd zich te laten testen. Daarnaast kan de start van het nieuwe schooljaar zorgen voor meer besmettingen en daarmee de vraag naar meer risicogericht testen.
Om snel en flexibel op allerlei plekken uitbraken van besmettingshaarden te kunnen opsporen gaat de GGD HM vanaf september werken met mobiele testbussen. Deze worden ook ingezet om te testen waar een mogelijke stijging van het aantal besmettingen te verwachten is. Zonder afspraak daar testen waar het nodig is.

Resultaten nieuw gedragsonderzoek
Tijdens de vorige meting waren er minder mensen voorstander van het vasthouden aan de basismaatregelen. In deze laatste meting, van begin augustus, zien we dat het draagvlak onder deelnemers deze ronde gelijk gebleven of zelfs weer is gestegen. Het vermijden van drukke plekken, 1,5 meter afstand houden, het thuiswerken en het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer krijgt van de deelnemers weer meer steun. Waarschijnlijk heeft dit alles te maken met de recente opleving van het virus, de deelnemers voelen weer meer dreiging van het virus.
In deze meting is voor het eerst aan de deelnemers gevraagd of zij hun huis voldoende luchten: vrijwel iedereen heeft een raam open of ventileert het huis als ze thuis zijn en vier van de vijf deelnemers heeft een raam/ventilatie open tijdens bezoek. Deze resultaten komen uit de 14e meting van het gedragsonderzoek corona. Bekijk het dashboard op www.eengezonderhollandsmidden.nl met daarin meer resultaten, zoals het vaccineren van kinderen, het bezoeken van kwetsbaren en het testgedrag van de deelnemers.

Miljoenste prik
Op zaterdag 21 augustus hebben we als GGD Hollands Midden de miljoenste prik gezet. Een 14-jarige jongen die samen met zijn vader naar de vaccinatielocatie in Alphen aan den Rijn was gekomen kreeg de prik en werd bedankt voor zijn komst. Hij ontving van Han de Jager, wethouder Zorg & Welzijn van Alphen aan den Rijn een mooie bos bloemen. De GGD is trots op deze mijlpaal. Samen met de inzet van onze partners zoals het Rode Kruis hebben we deze mijlpaal kunnen behalen.

Weekcijfers
Afgelopen week testte de GGD Hollands Midden 6.124 personen in de teststraten. Van die mensen testte 9% positief. In totaal testten 627 personen uit onze regio positief op corona. Er zijn afgelopen week twee personen aan de gevolgen van het coronavirus overleden.
Tot en met week 33 zijn 494.258 inwoners één keer gevaccineerd (69,5% van alle inwoners van 12 jaar en ouder). In totaal zijn nu 442.484 mensen uit de regio volledig gevaccineerd (62,2% van alle inwoners van 12 jaar en ouder).

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

Meer berichten