Afbeelding

'Docent de virtuele klas uitsturen kan niet meer'

Algemeen

"De leerlingen hadden in het beging heel snel door dat ze de docent zelf uit de digitale klas konden zetten", laat teamleider van het Leeuwenhorstcollege Jasper Out telefonisch weten. "Een grappige bijkomstigheid, maar niet de bedoeling van lesgeven op afstand natuurlijk. Toen we dit ontdekten en contact opnamen met Google, reageerden ze gelukkig direct met een update."

Zondagavond 15 maart. Door de maatregelen die de overheid neemt om verdere verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan, blijven ook de Nederlandse schooldeuren voorlopig dicht. Bij het Teylingen College Leeuwenhorst kwamen direct de draaiboeken tevoorschijn die al klaar lagen voor 'onderwijs op afstand'.

"In twee dagen tijd werd door het volledige docententeam invulling gegeven aan het onderwijs op afstand, leerlingen konden een Chromebook op school ophalen en nieuwe lessen werden voorbereid zodat we woensdag 17 maart direct aan de slag konden met lessen via Google Meet. Een nieuwe werkelijkheid die voor iedereen, docenten en leerlingen, best even wennen was."

Op Leeuwenhorst is er voor gekozen om een verkort rooster te hanteren. Op deze manier zitten alle leerlingen telkens maar 40 minuten per les achter de computer en zijn ze uiterlijk om 14.15 uur klaar met hun lessen. Elke les is via het leerlingvolgsysteem SOM te zien. Leerlingen loggen elke les in op het ‘digitale lokaal’ van de docent in Google Meet.

Elkaar even zien

Elke docent heeft hier een eigen invulling aan gegeven. Sommige docenten geven tijdens de 40 minuten een uitleg, anderen hebben vooraf filmpjes opgenomen en zijn beschikbaar voor vragen van de leerlingen. Binnen de school wordt in verschillende lokalen ‘online’ lesgegeven, andere docenten doen dit lesgeven vanuit huis. Out: "Het onderwijs op afstand biedt heel veel mooie, nieuwe kansen. We leren hier ontzettend veel van, maar we missen de leerlingen natuurlijk wel enorm. We vinden het contact dat we nu hebben met onze leerlingen, ook al is dat geïmproviseerd en op afstand, heel belangrijk. Elkaar even zien, even vragen hoe het gaat, hoort daar zeker bij."

Uniek in Nederland

Deze nieuwe digitale manier van werken is ook terug te zien in de Meet vergaderingen van verschillende docententeams en zelfs in een vlog die rector Cees Slats, vanaf nu wekelijks bijhoudt. "Voor de komende tijd staat de volgende grote uitdaging voor de deur; toetsen op afstand. Onze ICT expert is samen met alle docenten druk in de weer om dit zo goed mogelijk vorm te geven, zodat deze week zelfs de eerste tentamens vanuit huis gemaakt kunnen gaan worden: een applicatie waarmee wij op afstand kunnen toetsen en surveilleren, uniek in Nederland!"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant