Afbeelding
Foto: thv

Stoom

Column

Vorige week hadden we ons jaarlijks uitje naar de Steam Fair in Engeland. Deze keer een dag extra om eerst in Nottingham, midden Engeland, een antiek waterpompstation-op-stoom te bezoeken.

Ongeveer dezelfde tijd dat ze in Amsterdam ontdekten dat je schoon drinkwater moest hebben om niet ziek te worden, speelde dat ook in Engeland. Zes grote stoomketels drijven een gigantische pomp aan die per slag een halve kuub water omhoog brengt. Genoeg voor de toen nog kleine stad Nottingham. Stel je voor: daarna werd toen nog het water in kleine vaatjes aan huis bezorgd. Via een grote RAF-vliegtuigtentoonstelling bereikten we Salesbury. De stad waar pas nog twee vergiftigingen waren. Overigens heeft het toerisme in die stad daar nog behoorlijk van te lijden. s'Zaterdags, via een enorme verkeerschaos, naar het grote stoomgebeuren. Ook al ben je er voor de zoveelste keer, het blijft toch boeien. De combinatie van alles wat op stoom loopt ( 500 grote stoommachines ) met een landbouwshow, stuntterrein, kermis, legerdemonstraties, oude tractoren en vrachtauto's, trekker-trek en een immens grote camping staat garant voor een groot succes. Het hele oude Engeland zie je aan je neus voorbij gaan. De inventiviteit van toen straalt overal vanaf. Kolenmijnen en staalfabrieken samen, deden de stoomenergie floreren.

Wat hebben bollenjongens daar dan te zoeken? Voor velen een paar dagen uit met oud-collega's, die allemaal een neus voor techniek hebben. De shanty-liederen en het Engelse bier helpen natuurlijk ook mee!

Gevraagd aan Engelse bezoekers hoe zij de komende Brexit denken te gaan ervaren, blijkt het toch wel een open wond te zijn. Niet zozeer bij jonge mensen, maar bij de ouderen die je wat scherp bevraagt, komt, heel toepasselijk, de stoom uit de oren. Die denken nog steeds dat ze als eiland veel beter af zijn!  

Aad van Ruiten

Uit de krant