Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

Nattigheid

Column

Al jaren worden velden op sportpark de Boekhorst, vooral het hoofdveld, na veel regenval afgekeurd. Na vele onderzoeken, vergaderingen in de commissie Ruimte en Wonen en BAM, werd in april 2017 een plan voor de reconstructie van het sportpark gepresenteerd met een financieel kaartje van 12.3 miljoen euro.

De raad ging hier mee akkoord. Nu het hoofdveld van VVSB wordt vervangen door een kunstgrasveld, verlangt het Hoogheemraadschap dat de waterhuishouding op het sportveld op de schop gaat. Bij veel regenval keur je een sportveld af, gekker wordt het als bij grote regenval een kunstgrasveld gaat drijven. Dat zou volgens de deskundigen het geval zijn op de Boekhorst.

Om de waterhuishouding op orde te krijgen, zal heel wat graafwerk verricht moeten worden en een nieuwe drainage aangebracht moeten worden. Dat gaat wat kosten: alles bij elkaar zo'n 2,5 miljoen euro. Nu hebben de sportverenigingen aangegeven dat ze hun wedstrijden, ook tijdens de reconstructie op de Boekhorst willen blijven spelen. Dat wordt dan wel passen meten, maar komt wel goed uit. De termijn van oplevering moet dan wat worden opgerekt en scheelt in het afschrijven van de kosten.

Komt ook nog bij dat de aanvankelijk berekende rente momenteel een stuk lager is. Het klink eenvoudig maar tijdens de persconferentie had het college toch wel enige moeite om een en ander duidelijk te maken. Als VVSB gewoon op de Boekhorst blijft voetballen tijdens de reconstructie scheelt dat de huur van een veld van een buurgemeente. Over het gebruik van de velden, is volgens het college, overeenstemming bereikt tussen de gebruikers van de velden.

Wel werd toegegeven dat een en ander wel voor 'ongemakken' zal zorgen. Maar ja, als je daar een miljoentje mee kan besparen, moet dat dan maar. De kosten waren, aldus het college te verdelen in 8 en 5 miljoen euro. Dat is dan samen 13 miljoen euro en geen 13.5 miljoen. Er was wat zoekwerk in de papieren voor nodig om uiteindelijk toch op 13,5 miljoen uit te komen. Het vierde kwartaal van 2018 wordt gestart en in 2021 moet het sport park opgeleverd worden. Voorlopig, 2018, wordt het allemaal 1 miljoen euro duurder en ja, het is nog geen 2021.

Jacques Looijestijn

Uit de krant