De toerclub tijdens het jubileum-samenzijn. | Foto en tekst met dank aan Thea Hulsebosch
De toerclub tijdens het jubileum-samenzijn. | Foto en tekst met dank aan Thea Hulsebosch

Happen en trappen met de fietsvereniging

Verenigingen

DeZilk ♦ Toerclub Vogelenzang heeft het 35-jarig jubileumjaar feestelijk afgesloten met 'happen en trappen'. Hoewel de vooruitzichten niet best waren verschenen alle leden aan de start. De weergoden waren hen, zoals meestal, goed gezind. Het hemelwater kwam naar beneden wanneer zij binnen zaten. Met droog weer, op een paar spatjes na, werd naar de locaties gefietst. De dag werd afgesloten met een diner in de vaste pleisterplaats: café De Ruigenhoek.

De naam van de vereniging leidt nogal eens tot verwarring: de leden wonen verspreid door de bollenstreek met als vaste startplek De Zilk. De naam van de vereniging verwijst naar de plaats van oprichting. In 1982 besloten J.Theunissen en H. Zweegman een eigen vereniging op te richten. Bar Moustach aan de Graaf Florislaan te Vogelenzang werd de thuishaven.

Een logisch gevolg was de naamgeving: Toerclub Vogelenzang. Na het faillissement van deze bar moest de vereniging uitkijken naar een andere locatie. Dat werd eerst De Rusthoek in Vogelenzang en later De Doofpot in de Zilk.

Hiervandaan werden op zaterdag 100 km of meer door de wielrenners gereden en daarmee punten verzameld voor leuke artikelen. Maar ook tweedaagse ritten van 300 á 400 km. Op de dinsdagavonden was het ook mogelijk om routes rijden.

100, 60 of 40 km

Bij gebrek aan vrijwilligers om aan de starttafels te zitten, vervielen de zaterdagritten en een groot deel van de racers zochten hun heil elders. In 1987 kwam de avond-fiets-vierdaagse waarmee werd gestopt toen voorzitter Koper de Bloembollentoer introduceerde: een dagrit met de keuze uit 100, 60 of 40 km. Niet alleen voor leden maar voor elke fietsliefhebber.

Op basis van zijn ideeën werden de clubkleding, vlaggen en logo ontwikkeld. Daarnaast kwam een rit van 60 km op de eerste zondag van de maand. Voorzitter en vice-voorzitter, Broekmeulen en Koreman, zette de Bloembollentoer op een hoger plan, waardoor het een nationaal evenement werd. Met voorzitter Immerzeel, startte de dinsdagritten.

Hoewel het aantal leden intussen is geslonken doet het aan de activiteiten niets af.

Met Rob en Joke van Beek aan de leiding is de Doofpot ingeruild voor café de Ruigenhoek. Door de leden wordt naast de zondagrit het seizoen afgesloten met een gezellig fietsweekend of -midweek elders in het land.

Met het organiseren van de Bollenstreek driedaagse, dit jaar voor de tiende keer verreden, bewijzen zij waar een kleine vereniging groot in kan zijn. Met een klein select gezelschap worden de zes routes uitgezocht, op papier gezet en nagereden net zolang tot alles klopt. Wel is de 100 km intussen uit het schema. En... dit evenement heeft zelfs internationale belangstelling.

Deelnemers van heinde en ver

Er zijn al aanvragen binnengekomen uit het buitenland voor volgend jaar: 17, 18 en 19 april.

Toerclub Vogelenzang is niet groot maar wel gezellig en fietsen nog steeds in hun fietskleding met de naam van de plaats van oprichting. Nieuwe leden die zich ook willen aansluiten bij deze gezellig vereniging kunnen zich wenden tot Joke van Beek: 0252-521181 of kijk op: www.fietsenindebollenstreek.nl

Uit de krant