Afbeelding

Column 'Uit de Raadzaal': Ons Kokkerhout

Column Uit de Raadzaal

Tijdens de raadsvergadering van 6 juli verschenen de raadsleden van NZLokaal in het zwart. De heren droegen een zwart overhemd. Natuurlijk was het bedoeld als een ludieke actie, maar zo werd dat niet door alle raadsleden ervaren.

De actie gaf aanleiding tot enige discussie bij aanvang van de bespreking over de fusie met Noordwijk. Burgemeester Goedhart greep in en suste de gemoederen. Als reden was de snelheid om tot besluitvorming te komen en niet voldoende inspraak van de burgers. De overige partijen konden zich wel vinden in een fusie en zagen alleen maar voordelen. Dat de fusie ons door de strot geduwd zou zijn, werd in een prima overzicht van het verloop van de onderhandelingen en raadpleging van de burgers, verwoord door burgemeester Goedhart. Een overzicht dat applaus verdiende, helaas niet gebruikelijk, NZLokaal wenste een hoofdelijke stemming over ja of nee een fusie met Noordwijk. Het was, donderdag 6 juli 2017 precies twee minuten voor twaalf dat burgemeester Goedhart met een hamerslag aangaf dat met 12 stemmen voor en 5 tegen (NZLokaal) Noordwijkerhout groen licht gaf voor een fusie met Noordwijk.

Groen licht gaf de raad ook aan een derde termijn voor Gerrit Goedhart als burgemeester van Noordwijkerhout.

Hij zal deze termijn niet vol maken. Als 1 januari 2019 de fusie met Noordwijk officieel ingaat, krijgen de burgemeesters van Noordwijk en Noordwijkerhout ontslag.

Geen ontslag maar na het zomerreces zal Leon Floor niet meer als raadslid terugkeren. Zijn 'zetel' gaat ingenomen worden door Janson. Leon gaat niet verloren voor Noordwijkerhout, hij neemt plaats als burgerraadslid in de commissie Ruimte en wonen.

Voor de nieuwe naam voor de gefuseerde gemeenten waren diverse suggesties ingediend. Het werd, gelet op de grote naamsbekendheid, Noordwijk.

Een ludiek inzending was: vier dagen Kokkerhout en de rest van het jaar Noordwijk. In de praktijk zal blijken dat het, het gehele jaar, gewoon ons eigen Kokkerhout zal blijven.

Jacques Looijestijn

Uit de krant