Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

Fietsers in de knel

Column Uit de Raadzaal

Invoeren 30 km zone; snelheid verlagende drempels; gelijkvloerse verlaagde kruisingen; waarborgen veiligheid van fietsers -meest schoolgaande jeugd - op het gedeelte van de Victoriberg tussen de kruising Kerkeland en de rotonde Gooweg...

Dat was de uitkomst van gehouden inspraak en klankbordgroep, die tijdens de vorige week gehouden voorlichtingsavond in de hal van het gemeentehuis werd gepresenteerd.

Het was toenmalig wethouder Alfons Morssink, die voor de gevaarlijke toestand voor fietsers op betrokken weggedeelte een oplossing had: 'Via de Dorpsstraat naar de Guldemondvaart, middels een fietsbruggetje de Guldemondvaart oversteken naar de Simon Emtinckstraat en via de rotonde richting de scholen en Noordwijk'. Tijdens de eerste voorlichtingsavond sneuvelde dit plan.

De bewoners van de Simon Emtinckstraat zagen de drukte van de fietsende en brommende schooljeugd niet zitten en gevaarlijk voor de jeugd die gebruik maakt van het daar gelegen sportveldje. Voor de nu gekozen oplossing blijft het tracé van de weg, met zijn 'gevaarlijke slinger' waar vrachtverkeer het complete wegdek nodig heeft en tegemoetkomend verkeer hen voorrang 'moet' geven om een aanrijding te voorkomen. Fietsers komen dan ook veel al in de knel. De werkzaamheden starten pas eind 2017, begin 2018. Dus nog wel even tijd voor misschien 'een voortschrijdend inzicht'.

Tijdens de commissie Ruimte en Wonen maakte de heer Phernambucq gebruik van het spreekrecht. Hij kwam met een 'betere' oplossing voor de nu geplande ontsluitingsweg voor het Bavoterrein.

Het was niet direct een origineel plan. Al eerder had D66 een plan gelanceerd waar de ontsluitingsweg vanaf de Bavo met een boog om Zeeburg uiteindelijk op de rotonde van de Gooweg uitkwam. Dat plan ging gelijk de prullenbak in. Als oud raadslid moet Phernambucq dat toch weten. Zijn 'aangepast' D66 plan, 'Vanaf De Bavo, via de Zeestraat naar de Schulpweg en dan naar de rotonde Gooweg'. De commissie nam er kennis van en vervolgde de vergadering.

Of VVSB zijn 'bekersucces' van vorig jaar een vervolg kan geven, weten we vanavond. VVSB veel succes in Volendam. Dat de reconstructie van de Gooweg een succes zal worden voor de veiligheid van de fietsers is nog maar afwachten.

Jacques Looijestijn

Uit de krant