De vier finalisten en de winnaar van de publieksprijs: Op de foto v.l.n.r. Joris Putman (Dutch Tulips Wodka), Hans van Dalen (presentator), Sebastiaan Bos (Kievit), Ted Wiegman (Bollenstreek Hout), Gerardo van Egmond (Indoorvolkstuin) en John van der Slot (Bloembollenbedrijf Van der Slot). | Foto: Piet van Kampen
De vier finalisten en de winnaar van de publieksprijs: Op de foto v.l.n.r. Joris Putman (Dutch Tulips Wodka), Hans van Dalen (presentator), Sebastiaan Bos (Kievit), Ted Wiegman (Bollenstreek Hout), Gerardo van Egmond (Indoorvolkstuin) en John van der Slot (Bloembollenbedrijf Van der Slot). | Foto: Piet van Kampen

Duurzaam ondernemen wordt beloond met Duurzaamheidsprijs

Algemeen

groen • Duurzaam ondernemen lijkt een modewoord, een trend. Trends zijn tijdelijk, maar duurzaam ondernemen is gericht op de toekomst. Ondernemers die dit hoog in het vaandel hebben staan en er daadwerkelijk naar handelen worden door de overheid gestimuleerd en beloond.

Door Piet van Kampen

Vorige week donderdag waren de negen genomineerde ondernemers voor de Duurzaamheidsprijs Duin- en Bollenstreek aanwezig in het gemeentehuis van Katwijk. Zij maakten kans op een plek bij de laatste vier en plaatsten zich daarmee voor de finale van 10 oktober. Veel collega-ondernemers waren bij de bijeenkomst om hen te steunen.

Bedrijfsleven

De prijs werd op initiatief van een aantal gemeenten in de Duin- en Bollenstreek in 2008 in het leven geroepen. Gastheer Jacco Knape, wethouder van de gemeente Katwijk, heette de vele aanwezigen welkom en benadrukte in zijn openingswoord dat het belangrijk is om innovatief en duurzaam ondernemen door te geven aan de volgende generatie.

Collega-wethouder Arno van Kempen van de gemeente Teylingen ging er dieper op in 'We hebben elkaar nodig, de gemeente en de ondernemers. Met de kennis en kunde van beide partijen kunnen er stappen worden gemaakt". Met gepaste trots meldde hij dat zijn gemeente landelijk al hoog scoort als Fairtrade gemeente. Hij maakte een stapje terug in de tijd. "In de jaren '80/90' werden de gemeenten door de overheid geconfronteerd met een stimuleringsregeling voor een beter milieu. Dat was fase 1. Nu zijn we in fase 2 beland en komt duurzaamheid op de eerste plaats. Daarin is een grotere rol voor het bedrijfsleven weggelegd. Er zijn nieuwe kansen. Ook in Teylingen zijn er stappen gemaakt met het aanbrengen van vele duizenden zonnepanelen bij bedrijven en woningen". Overigens werd wel duidelijk dat duurzaamheid en milieubewust ondernemen aan elkaar gelinkt blijven.

Nominaties

De jury heeft in de afgelopen periode 23 bedrijven beoordeeld en hiervan zijn er 9 genomineerd. De woordvoerders van deze bedrijven mochten allen een presentatie over hun bedrijf verzorgen en uiteindelijk bleven er vier bedrijven over die naar de finale op 10 oktober gaan. De aanwezigen konden na de presentaties hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. De genomineerden bedrijven waren zeer divers, maar bij allen waren er doorslaggevende aspecten aanwezig over duurzaamheid die tot de verkiezing bij de laatste vier leidden. Deze waren: Bollenstreek Hout (Lisse), Dutch Tulips Wodka (Katwijk), Kievit biologische groente (Katwijk) en Bloembollenbedrijf Van der Slot (Voorhout). De publieksprijs ging naar Indoorvolkstuin uit Rijnsburg.


 

Uit de krant