Er lag het verzoek om, in afwijking van de regels, een bedrag van twee ton subsidie toe te wijzen.
Er lag het verzoek om, in afwijking van de regels, een bedrag van twee ton subsidie toe te wijzen. Foto: pr

NZLokaal wil sloopvergunning kerktoren weigeren

Algemeen

De Noordwijkse gemeenteraad besloot een subsidieaanvraag van het Kerkbestuur de H. Hartkerk in de Zilk maar gedeeltelijk te honoreren.

Er lag het verzoek om, in afwijking van de regels, een bedrag van twee ton subsidie toe te wijzen. Het college stelde voor om, op basis van de geldende bepalingen en aangepaste voorwaarden, een maximumbedrag van €50.000 ter beschikking te stellen. Een voorstel waarin de volledige raad goedkeuring aan gaf.

Discussie

NZLokaal kwam, naar aanleiding van een gedane suggestie van mogelijke sloop met een motie, met het doel om dit te voorkomen. Dat leverde een nogal uitgebreide discussie op. Karin Meiland (NZL) sprak van een belangrijk landmark en een waardevol gemeentelijk monument voor Zilkers. ‘De kerk is hartstikke rijk en heeft miljoenen in kas, maar is wel verantwoordelijk voor het achterstallig onderhoud. De toren staat echter niet op instorten en slopen moeten we dus voorkomen.’

Meerdere partijen steunden de motie om dit slopen voorkomen. Lijst Salman stelde de vraag of in zo’n geval een sloopvergunning wel zou kunnen worden gewijzigd. Koen Vermeulen (VVD) wilde aanvankelijk niet aan slopen denken en er zeker niet over praten. 

Wethouder Ter Hark kon zich echter toch wel vinden in de gevoelens die met zo’n motie worden uitgedragen. Hij zag het ook als een steun voor het college indien er ooit gesproken zou gaan worden over mogelijk slopen.

Hans Knapp (VVD) voorzag een verwijt dat het gemeentebestuur vooringenomen zou zijn en dus in strijd zou zijn met het recht. Ook daarop volgden geruststellende woorden van de wethouder. Waarna de VVD aansloot bij de meerderheid die steun gaf aan deze motie.

De raad ging vervolgens akkoord. met het collegevoorstel waardoor het bestuur van de H. Hartkerk in ieder geval €50.000 tegemoet kan zien.

Uit de krant