Afbeelding
Foto: pr

Sponsorloop voor 11-jarige Mikey

Algemeen

Kinderen van basisschool De Regenboog en van Voetbalvereniging Sint Bavo (VVSB) gaan zondag 14 april zo veel mogelijk rondjes rennen om geld op te halen voor Stichting Support4Specials. De sponsorloop is een initiatief van Chantal en Robert, de ouders van Mikey, Dany en Lizzy. Hun oudste zoon Mikey (11 jaar) heeft zwaar autisme. Via Stichting Support4Specials kan Mikey dolfijntherapie volgen. Chantal en Robert hopen dat Mikey daardoor minder stress ervaart en hij zich beter kan ontwikkelen.

Mikey

Het autisme van Mikey zorgt er onder andere voor dat hij gedragsproblemen heeft. “We kunnen hem geen minuut alleen laten omdat zijn gedrag zo onvoorspelbaar is. En omdat Mikey veel stress heeft, is hij snel en vaak overprikkeld. En dat zorgt ervoor dat hij geen rust heeft om te ontwikkelen”, zegt Chantal. Ze voegt eraan toe dat het ook voor het gezin behoorlijk intensief is. “Mikey is een actieve jongen, hij zit eigenlijk nooit stil.” Overdag gaat hij naar kinderdagcentrum De Zeester in Noordwijk. In de middag zorgt moeder Chantal voor hem. “Om het weekend gaat hij naar een logeerhuis zodat we als gezin even kunnen opladen. Dat is niet makkelijk. Het is heel fijn om even niet ‘aan te staan’, maar je wilt hem eigenlijk gewoon thuis hebben.” 

Iedereen helpt

Vader Robert stapte enkele maanden geleden op Ron Kromhout af, hoofd jeugdcoördinator van VVSB, waar jongste zoon Dany (8 jaar) voetbalt. Of de sponsorloop daar gehouden kon worden. “Het bestuur ging snel akkoord, zo gaaf! En met de hulp van vrijwilligers kunnen we de organisatie voor elkaar krijgen”, zegt Robert trots. Op veld 1, een groot veld, worden de rondjes gelopen. Ongeveer 300 meter per rondje. Eerst de kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 7 jaar. Daarna de kinderen van 8 tot en met 12 jaar. “Iedereen kan per ronde een bedrag sponsoren of kiezen voor een vast bedrag. En natuurlijk kan iedereen komen aanmoedigen en zijn alle donaties die dag welkom. Er komt ook een springkussen, er is popcorn en er zal een kraam zijn van Stichting Support4Specials.”

Therapie met dolfijnen

Dolfijntherapie is een unieke, maar kostbare therapie. Stichting Support4Specials maakt het mogelijk dat bijzondere kinderen zoals Mikey dolfijntherapie kunnen volgen bij het Curaçao Dolphin Therapy & Research Centre (CDTC). Bij het CDTC zijn er naast de dolfijnen en hun trainers ook psychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten die de kinderen helpen. Tijdens de therapie worden spelenderwijs opdrachten uitgevoerd, zowel in als uit het water. Daardoor krijgen de kinderen meer zelfvertrouwen en leren ze beter om te gaan met emoties. 

Voor het hele gezin

Daar komt bij dat het CDTC de zorg voor het gezin als een heel belangrijk onderdeel van de therapie ziet. Ouders worden begeleid en kunnen workshops volgen. En ook voor broertje Dany en zusje Lizzy is er een programma. “Heel fijn, want omdat Mikey zo in zijn eigen wereld zit, lukt samen spelen gewoon echt niet. We kunnen niet overal naar toe en het is vaak echt lastig om met hun broer om te gaan. Hoe mooi dat ook zij de aandacht krijgen die ze zo verdienen.” 

Succesverhalen

Van gezinnen die eerder zijn geweest, horen ze positieve verhalen. De twee weken therapie levert voor veel kinderen op dat ze beter kunnen omgaan met prikkels en dat ze stappen maken in hun ontwikkeling. Het CDTC geeft aan dat de dolfijntherapie werkt omdat het omgaan en verbinden met de dolfijn kinderen op zo’n manier stimuleert en beloont dat kinderen stappen zetten in hun ontwikkeling. Mikey staat nu 2 jaar op de wachtlijst. Ouders Robert en Chantal kijken dan ook enorm uit naar het moment dat zij te horen krijgen dat ze naar Curaçao mogen gaan. Zover is het nog niet. Dus tot die tijd zetten Robert en Chantal zich, net als de andere ouders van de kinderen die op de wachtlijst staan, in om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor alle kinderen die zoveel belang kunnen hebben bij de bijzondere en unieke dolfijntherapie.

Uit de krant