De groep in de huidige samenstelling. | Foto: met dank aan de Duintrappers
De groep in de huidige samenstelling. | Foto: met dank aan de Duintrappers

De Duintrappers zien Abraham

Algemeen

Wat in 1967 begon als een eenvoudig 'trimkluppie' groeide als snel uit tot een volwaardige hardloopclub: De Duintrappers bestaan dit jaar 50 jaar. Gemiddelde leeftijd ruim 60-plus, maar wat een energie! Ik spreek zes leden in hun 'stamcafé', Zonneweelde, op de grens met Noordwijk.

Door Caroline Spaans

André Ligthart richtte de club op. Hij plaatste een oproep in de krant voor 'meelopers' op de zaterdagochtend. Leden van het eerste uur waren onder meer 'ome' Hein Broekhof, Wim Geerlings en Ed Brough. Deze mannen zijn inmiddels allemaal overleden. Ome Hein was 85 toen hij stopte met hardlopen. "En weet je wat hij aangaf als reden? Hij kon de 10 km niet meer binnen een uur lopen!", lachen de mannen, terwijl ze de ene na de andere anekdote vertellen. Het geeft een goed beeld van de sfeer binnen de groep: ze zijn bloedfanatiek als het er op aankomt. Harrie van Haaster: "Ik weet nog dat ik na afloop nog wel eens een praatje met Hein maakte en dan kapte hij dat plots af. 'Ik moet weg', zei hij dan, 'want ik moet naar de verjaardag van m'n dochter'. Ik dacht dan: die woont gewoon hier op het dorp, maar nee hoor. Dan sprong hij op de fiets, want hij ging naar z'n dochter die in de Wieringermeer woont. Toen was hij zeker 70. Ongelofelijk."

Koos de Winter is er ook vanaf het begin bij geweest. Hij moest weliswaar door gezondheidsredenen stoppen met hardlopen, maar dat was pas twee jaar geleden, nadat hij 47,5 jaar lid was. En hij leeft nog steeds. Naast de huidige trainer, Theo van de Burg, waren Anton Heerkens, André Ligthart en Lydia de Lange ook trainers van de groep. Peter Koning: "Door de jaren heen is het altijd een heel vast gezelschap geweest. Met heel weinig wisselingen. We spreken ook altijd af op dezelfde plek: op het parkeerterrein van de Duindamse Slag. We beslissen op het moment zelf of we links- of rechtsaf het duin ingaan. Het hardlopen gaat op gevoel. Van de Burg vindt dat er wel teveel wordt gepraat: "Tijdens het inlopen gaan we altijd naar 'de kuil', onze vaste plek voor de warming-up. Vroeger was dat een korte warming-up en veel hardlopen, nu is het een lange warming-up, waar gezellig wordt gepraat en wat minder lang hardlopen, ha!"

Maar dat praten vinden de mannen wel heel belangrijk. De balans van lichaam én geest. "Je zit soms zó in een verhaal dat je de route kwijtraakt. Maar er zijn ook leden die harder lopen dan de rest. De groep valt daardoor uit elkaar tijdens het lopen, omdat iedereen zijn eigen ritme loopt. En dat is voor allen alleen maar prettig. Niets hoeft of moet.

Pijntje hier, pijntje daar

En naast het goede contact en het samen bewegen is er ook altijd tijd voor elkaars PHPD: Pijntje Hier, Pijntje Daar en soms PHPO, Pijntje Hier, Pijntje Overal". Gekscherend worden ze wel eens de Duindotters genoemd, als een van hen gedotterd was, of de Prostellies, als er weer een met prostaatklachten bij loopt. De mannen kunnen er hartelijk om lachen.

De groep komt elke zaterdag bij elkaar. Zomer en winter, weer of geen weer. "Gek hé, van die 52 zaterdagen tussen 9.00 en 10.00 uur was het maar één keer echt slecht weer", zegt Paauwe. "Nou, je moet niet overdrijven", werpt Van Haaster tegen, "maar het klopt wel dat het heel weinig voorkomt dat het regent dat het giet. We hebben ook wel eens gelopen met een temperatuur van -12 °C. Boven land is het dan kouder dan boven zee. Eenmaal over de duintoppen heen, zagen we de zee: glad als een spiegel, met waterdamp als mist erboven. Prachtig!"

Van Haaster: "Ieder keer wanneer we terugkomen van het trimmen, hebben we wel een verhaal. Je kent elkaar al zó lang." Eén keer per jaar gaan ze op stap met de hele club mét partners. Tijdens deze 'doe-dag' gaat het gezelschap naar een leuke stad of dorp, bezoeken ze een museum, maken ze een fietstocht, kortom: ze doen iets. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. En het is altijd reuze gezellig. Meeuwenoord: "Tijdens een van die jaarlijkse doe-dagen was het plan om te ga gaan fietsen. De fietsen waren met ons meegereisd in de bus naar Doorn. Een buitje oké, maar het bleef maar regenen. En we wilden toch de trappers op. We zaten aan de zoveelste kop koffie in een restaurant, tot de eigenaar met een aantal vuilniszakken naar buiten kwam. Daar hebben gaten in geknipt en zijn naar buiten gegaan. Het zag er niet uit, maar we hebben wat af gelachen!"

De huidige activiteitencommissie telt vier leden: Harrie van Haaster, Peter Koning, Aad Meeuwenoord en Martin Paauwe. In totaal zijn er nu zo'n 30 Duintrappers: de jongste is nog geen 50 en de oudste is 82. Meeuwenoord: "We zijn eigenlijk een mannenclubje maar er hebben ook vrouwen meegelopen, waaronder Betty en Elly. Nu loopt alleen Elly nog mee. Noordwijkerhouters en Zilkers, maar ook hardlopers uit Sassenheim en andere Bollenstreekgemeenten. Het jubileumfeest staat gepland voor september. Dan wordt de 50ste verjaardag van de hardloopclub gezamenlijk met de vrouwen gevierd in het Sauerland, daar waar ze ook al jarenlang naartoe gaan om te langlaufen. En zaterdag 27 mei houden ze een 'officiële' receptie bij hun eigen Zonneweelde.

Vijftig jaar geleden was alleen de hardloopkleding anders. | Foto: met dank aan de Duintrappers

Uit de krant