De huidige route. | Foto: Hans Geerlings
De huidige route. | Foto: Hans Geerlings

Niet meer fietsen door kuilen en modder

Politiek

Het fietspad Kraaierslaan Noordzijderpolder Noord F287 is een initiatief van de gemeenten Noordwijk, Noordwijkerhout, Ontwikkeling Combinatie Sancta Maria en de Provincie Zuid-Holland.

Door Hans Geerlings

Het geasfalteerde fietspad is ongeveer 1 km lang en zal met een tweetal fietsbruggen de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout gaan verbinden. Het fietspad loopt vanaf de Zeestraat in Noordwijkerhout en later via de Kraaierslaan naar de Langevelderweg (via Sancta Maria).

De aanleg van het fietspad stond sinds 2006 al op de agenda, maar door tussentijdse aanpassingen en het verwerven van grond voor de aanleg werden de voorbereidende werkzaamheden iedere keer uitgesteld. Eén van de grondeigenaren ging niet akkoord met de voorgestelde koopprijs die de gemeente hen voorstelde. Gevolg: een onteigeningsprocedure, waarna de grond na nader overleg alsnog verworven werd. Vanaf maandag 23 januari is gestart met de werkzaamheden van de aanleg van het drie meter brede fietspad. De duur van de werkzaamheden is afhankelijk van de weersomstandigheden. Hierdoor zal de streek een stukje provinciaal fietspad rijker worden. Feitelijk werd er van de onverharde weg al veel gebruik gemaakt door (bad) gasten van de verschillende campings langs de Kraaierslaan, alhoewel men over particulier terrein fietste.

Korte verbinding naar duin en strand

Voor de Noordwijkerhoutse inwoners is er straks een korte verbinding naar het duin en strand gerealiseerd. Geen kuilen en modder meer, maar een mooie route langs bollenvelden en weilanden. Eventueel een tussenstop bij de vernieuwde zorgboerderij van het Raamwerk, de Hafakker. Het terras van de boerderijwinkel Appeltje eitje, ligt er in het zonnetje aantrekkelijk bij.

Uit de krant