Knippen en kleuren mag weer, maar... wél met een mondkapje. | Foto en tekst: Caroline Spaans.
Knippen en kleuren mag weer, maar... wél met een mondkapje. | Foto en tekst: Caroline Spaans. Foto: Caroline Spaans

Blije kappers, radeloze horeca

Noordwijkerhout n Ondanks dat daags ervoor een en ander was uitgelekt, was het vrijdagavond, tijdens de zoveelste persconferentie, toch nog spannend welke versoepelingen er aangekondigd zouden worden. 

Voor het onderwijs, de winkels en contactberoepen was er goed nieuws. Maar waar velen reikhalzend naar hadden uitgekeken, gebeurde niet. Geen terrasje pakken. Geen lunch of diner buiten de deur en niet naar de schouwburg, het theater of het museum. Wendy van Kins, eigenaar van Style Kappers in de Havenstraat, sprong samen met haar medewerkers Renee en Joyce een gat in de lucht: "Uiteraard zijn er nog restricties, zoals een mondkapje en onze sluitingstijd, maar we hebben een flesje bubbels opengetrokken. We zijn zó blij!" De klanten die allemaal niet mochten komen, heeft ze direct na de aankondiging gebeld voor een nieuwe afspraak. "Het is wel gelijk vol aan de bak", lacht ze, "maar dat is niet erg. De komende vijftien dagen ben ik elke dag tot 17.00 uur open en hoop ik een groot deel van de achterstand in te halen."

Een heel ander geluid is te horen bij Pieter van der Geest, eigenaar van het gelijknamige café-restaurant in de Zeestraat en tevens voorzitter van de ondernemersvereniging. In die hoedanigheid sprak hij na afloop van de persconferentie nog met burgemeester Wendy Verkleij, omdat hij een statement wilde maken en tóch open wilde, afgelopen zaterdag. En dat mocht tot 18.00 uur mits navolging van het scannen van de QR code, afstand houden en een vaste zitplaats. Pieter: "Dat hebben we uiteraard gedaan. Het was ouderwets gezellig om weer mensen over de vloer te hebben en het was ook heel goed om op deze manier onze onvrede onder de aandacht te brengen. We zijn 22 maanden verder. 22 maanden lang geraakt in ons inkomen en ik merk dat het nu ook mentaal gaat wrikken. Ik ben er kapot van. En mijn personeel zit natuurlijk ook thuis, mensen die ik absoluut niet kwijt wil!" Om zelf bezig te blijven, rijdt Pieter als vrijwilliger op de tuk-tuk van Topas. "Ik kan me nu voorstellen hoe het voelt als je financieel in een spagaat dreigt te raken. En dat financiële problemen je verlammen. Ook voor de cultuur vind ik het zo zuur. Waarom komt er geen perspectief?" Dinsdag 25 januari volgt opnieuw een persconferentie en wordt gekeken of meer versoepelingen mogelijk zijn.