Afbeelding
Foto: gezondheid en co

Noodzaak van een rookvrije generatie

Zorg & Welzijn

Vorige week was het Wereld niet roken dag. Een dag waarop de wereldwijde gemeenschap zich richt op de gevaren van roken en het belang van rookvrije omgevingen.

Bij Hecht GGD Hollands Midden en de gemeenten van Hollands Midden ligt de nadruk op het creëren van een rookvrije generatie waarin kinderen kunnen opgroeien zonder blootstelling aan tabaksrook. 

In Nederland heeft de overheid in 2018 het Nationaal Preventieakkoord gesloten, onder andere om roken te ontmoedigen. Een van de belangrijkste doelen van dit akkoord is het creëren van een rookvrije generatie. Inmiddels zijn in de regio Hollands Midden alle schoolpleinen en op één na alle kinderboerderijen rookvrij en wordt de verkoop van tabak in supermarkten in 2024 gestopt. 

Sport en speeltuinen rookvrij

Veel sportclubs, scoutingverenigingen en andere sportomgevingen zijn al rookvrij geworden. Maar er is nog veel werk te doen om een rookvrije generatie te realiseren. De wethouders in de regio Hollands Midden steunen de strijd voor een rookvrij Hollands Midden. Hun boodschap: laten we kinderen een rookvrije omgeving bieden, zodat de kans kleiner wordt dat ze later gaan roken. De gemeenten streven hiermee naar het behalen van de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord: in 2025 zijn alle sport- en speeltuinverenigingen, scouting, kinderboerderijen, zwembaden en attractieparken rookvrij.

Uit de krant