Janneke Rush (rechts) en haar buurvrouwen worden door de tuktuk afgezet bij de Langevelderslag. | Foto: pr
Janneke Rush (rechts) en haar buurvrouwen worden door de tuktuk afgezet bij de Langevelderslag. | Foto: pr

Tuktuk voor alle inwoners gemeente Noordwijkerhout met vervoersvraag

Zorg & Welzijn

Topaz Munnekeweij heeft twee tuktuks in gebruik voor het vervoer van cliënten van het Ontmoetingscentrum Dementie en voor alle overige cliënten van Munnekeweij. Janneke Rush woont in Noordwijkerhout sinds 1985 en is een groot fan van de tuktuk. "Pas ben ik nog met mijn buurvrouwen naar het strand gegaan met de tuktuk. Zo'n ritje alleen al is echt zo enorm gezellig!"

Door Caroline Spaans

Vrijwilliger Mart Does is een van de enthousiaste chauffeurs: "Ik kan drie passagiers meenemen en er in totaal 60 kilometer mee rijden als de accu helemaal vol is. Op het fietspad rijden mag niet: we moeten er mee op de openbare weg. In januari zijn de tuktuk's in gebruik genomen, waarbij een start is gemaakt om cliënten van de dagopvang (OCD) te halen en te brengen. Ook is het voor alle inwoners met een mobiliteitsbeperking in Noordwijkerhout mogelijk om met de tuktuks te reizen binnen Noordwijkerhout.

De tuktuks met het uiterlijk van een golfkarretje, zijn beschikbaar tussen 10.00 en 15.30 uur voor ritten in het dorp maar ook daarbuiten. Niet té ver weg. De Zilk kan en Noordwijk ook. Binnen de bollenstreek in overleg. Bijvoorbeeld om gezellig boodschappen te doen, even koffie te drinken bij familie of voor een ritje naar het strand.

Boodschappen, een bakkie of op visite

Mart Does: "Achterop de tuktuk zit een soort net, waarop we eventueel meegenomen rollators kunnen zetten. Mensen moeten nog wel redelijk zelfstandig kunnen instappen, want voor mindervaliden in een rolstoel is de tuktuk niet geschikt." Janneke Rush rijdt mee 'als ze een slechte dag heeft' en het lopen wat slechter gaat. Mart: "Ik had pas nog een mevrouw die zei: ik moet boodschappen doen, mag ik mee? Toen ze eenmaal naast me zat, zei ze: ik hoef helemaal geen boodschappen te doen hoor, ik had alleen maar zin om gezellig ergens een kop koffie te gaan drinken! Dat doe ik dan natuurlijk. We zijn samen naar Tespelduynn gereden en hebben daar in het zonnetje een bakkie gedaan!"

Marijke den Elzen-Heemskerk, locatiesecretaresse/vrijwilligerscoördinator, legt uit: "Strippenkaarten voor het tuktuk-vervoer zijn te koop bij de servicebalie van Munnekeweij. De klant krijgt een strippenkaart op naam. Als een klant een strippenkaart koopt, is de klant verplicht om een bewijs van mobiliteitsbeperking te laten zien. Dit kan bijvoorbeeld een pas voor de Regiotaxi, de Valys of een OV-begeleiderskaart zijn. Als de klant (nog) niet beschikt over een vervoerskaart, kan de klant een verwijzing naar het tuktuk-vervoer Munnekeweij vragen via het Wmo Adviescentrum in het gezondheidscentrum Noordwijkerhout. Overigens kunnen we nog extra vrijwilligers gebruiken. Het enige dat nodig is, is een rijbewijs en een goed humeur! Meer info via: 0252-375 544.

Uit de krant