Foto: googlemaps
Foto: googlemaps

Voor of tegen ondernemersfonds?

Zakelijk

(ingezonden door Coöperatie Bedrijvenpark Gravendam) "In Noordwijkerhout komen ondernemers dit jaar voor de keuze te staan of zij voor of tegen een ondernemersfonds zijn. In Noordwijk is sinds vorig jaar een gemeentebreed verplicht ondernemersfonds en na de beoogde fusie zou er overeenstemming moeten komen of het ondernemersfonds voor de gehele nieuwe gemeente gaat gelden of dat het ondernemersfonds wordt stopgezet.


Omdat het dus nogal ingrijpend is heeft Coöperatie Bedrijvenpark Gravendam op Gravendam vorige week een stemming gehouden onder haar leden. Dit betreft circa 80 eigenaren van ruim 160 bedrijfspanden op Gravendam. De uitkomst laat weinig twijfel over hoe de eigenaren denken over een ondernemersfonds.

Ruim 82 procent van de leden heeft meegedaan aan de stemming en daarvan is 97,6 procent tegen een ondernemersfonds. Dat ondernemers dus graag een ondernemersfonds zouden willen hebben, blijkt dus een fabeltje te zijn. Overigens hebben meerdere leden aangegeven dat zij een BIZ (Bedrijven Investeringszone) als alternatief wel zien zitten. Om een indruk te geven over de grootte van het ondernemersfonds voor Noordwijkerhout: het is de bedoeling dat alleen al in Noordwijkerhout een bedrag van 250.000 euro per jaar aan verplichte OZB verhoging bij alle eigenaren en gebruikers van niet-woningen wordt opgelegd. Niet alleen ondernemers zullen dus aanslagen krijgen, maar ook particulieren met zakelijke panden. Het plan is om 50 euro per 100.000 euro WOZ waarde op te leggen, wat neerkomt op een verhoging van 29 procent voor eigenaren en 34 procent voor gebruikers.

Gezien de overduidelijke uitkomst doet Coöperatie Bedrijvenpark Gravendam een dringende oproep aan de politiek om af te zien van een ondernemersfonds.

Ondernemers willen dit niet en gezien alle problemen bij de ondernemersfondsen in Lisse, Sassenheim en Noordwijk moet de gemeente dit ook niet willen."

Uit de krant