VVSB blijft derde divisionist na bizarre ontknoping in 94e minuut

Sport Sport

Voor VVSB gaat zaterdag 4 juni de geschiedenisboeken in als een dag om niet snel te vergeten. Menig scenarioschrijver zal jaloersmakend terugkijken op deze ontknoping in de Derde divisie.

Door Stefan van den Burg

Met de blik op het veld en de blik op de telefoon voor andere uitslagen had VVSB nog slechts een paar minuten om het lijfsbehoud veilig te stellen. De 94e minuut breekt aan; Danny Bakker gooit de bal snel in, Matthieu van den Assem geeft hem ragfijn over de grond voor het doel en spits Youssef Blel schiet kiezelhard binnen. Wat hierna volgde was een orkaan aan emoties, vuurwerk en besef; VVSB blijft in de Derde Divisie.

Al voorafgaand aan de wedstrijd werd het publiek van VVSB en FC Lisse van applaus naar applaus verwezen. Alle jeugdkampioenen werden op het veld gehuldigd, kampioen FC Lisse kreeg een erehaag van de selectie en staf van VVSB en de supporters hadden een indrukwekkende vuurwerkshow in petto. Met een stralend zonnetje waren alle ingrediënten voor een mooie derby aanwezig.

Toch begon de wedstrijd zonder grote mogelijkheden. Na wat blessurebehandelingen aan beide zijde was het pas in de 26e minuut voor het eerst gevaarlijk. Het was Enzo Stroo die van dichtbij zijn inzet gekeerd zag worden door doelman Ruben Valk. Een paar minuten later schoot de spits van FC Lisse wel raak. Een droge schuiver vanaf de rand van het strafschopgebied viel binnen.

Een domper voor VVSB, maar zoals zo vaak dit jaar werd de score weer teruggebracht. Een afgeslagen corner kwam via Danny Bakker de doelmond van FC Lisse binnen. Verdediger Obi Onyeike kon van dichtbij binnen koppen en zo stond de gelijkmaker weer op het bord. Echter stond deze stand ook niet lang op het bord. Het was Jeffrey Klijbroek die met een lekker pegel voor 1-2 zorgde.

Na de rust had VVSB de wind in de rug en ging het vol op de aanval. Jermano Lo Fo Sang zag zijn voorzet bijna in het doel dwarrelen en ook Ivan Spijkstra kon met het hoofd niet tot scoren komen. Aan de andere kant was het opnieuw spits Stroo die een grotere tik aan VVSB kon uitdelen, maar dit verzuimde.

Door blessures bij Richelo Fecunda en Jelmer Vijlbrief werden de aanvallende intenties verstrekt door het inbrengen van Matthieu van den Assem en Bert Steltenpool. VVSB wilde de gelijkmaker afdwingen en had via Lo Fo Sang en zijn schot op de lat een enorme kans daarop, maar ook dit wilde niet baten. Ondertussen kwam in Rijssen ODIN’59 op gelijke hoogte tegen Excelsior’31 en stond VVSB virtueel op een nacompetitie plaats. Met het inbrengen van Enzo Huntink voor Obi Onyeike gingen alle remmen los bij de paars-gelen.

Diverse corners werden er afgedwongen, maar ook met de aanwezigheid van doelman Valk lukte het VVSB niet, tot de 94e minuut. Bakker, Van den Assem en doelpuntenmaker Blel zorgde voor de gelijkmaker en dus de handhaving voor VVSB.

De Noordwijkerhouters flikte wat menig volger voor onmogelijk had gehouden. Directe handhaving is gerealiseerd onder leiding van de halverwege ingestapte trainer Wilfred van Leeuwen.

VVSB – FC Lisse 2-2: 32. Stroo 0-1, 38. Onyeike 1-1, 39. Klijbroek 1-2, 90+4. Blel 2-2.

VVSB: Ruben Valk; Richelo Fecunda (81. Matthieu van den Assem), Obi Onyeike (89. Enzo Huntink), Nicky Eekhout, Jelmer Vijlbrief (69. Bert Steltenpool); Lars Rauws, Ivan Spijkstra, Danny Bakker; Raygivano Dompig, Youssef Blel, Jermano Lo Fo Sang.