Berwout Beimers van Harkemase Boys in luchtduel met Peter Verhoeve van VVSB. | Foto: OP

Harkema werkt VVSB uit Beker

Sport

VVSB heeft in de eerste voorronde van de TOTO KNVB Beker met 2-4 verloren van Harkemase Boys. De Noordwijkerhouters kwamen na een kwartier voetbal op voorsprong door Lulinho Martins. De gasten uit Friesland maakte vrij snel daarna al de gelijkmaker. Na de rust nam Harkema de voorsprong en breidde deze uit naar 1-3. Frans van Niel kon nog wel voor de aansluitingstreffer zorgen, maar het sprankje hoop werd teniet gedaan door de 2-4 in de blessuretijd. Geen KNVB Beker meer dit seizoen voor VVSB.

Met vier nieuwkomers in de basiself trad VVSB aan op het vernieuwde hoofdveld van Sportpark de Boekhorst. Verdedigers Justin Valk en Peter Verhoeve, middenvelder Rob Zandbergen en aanvaller Felitciano Zschusschen maakten hierdoor hun debuut. Ook Mo el Osrouti maakte zijn rentree in de basisopstelling van trainer Eric Meijers.

VVSB gaf op het nieuwe kunstgrasveld direct gas en toonde fraaie aanvallen aan het publiek. De eerste kansen van Tim de Rijk en Zschusschen werden gered door doelman Erick Jansema. De volgende aanval was wel raak. Jelmer Vijlbrief stoomde over de linkerkant door en gaf de bal laag voor het doel. Lulinho Martins was bij de tweede paal er als de kippen bij om het eerste officiële doelpunt van dit seizoen aan te tekenen. VVSB bleef de betere partij, maar toch kwamen de Friezen op gelijke hoogte. In de kluts tikte aanvoerder Henny Bouius de gelijkmaker binnen.

De Noordwijkerhouters tikten in een hoog tempo de bal rond en creëerden via de zijkanten veel aanvallen. Zo ontsnapte de snelle Martins aan de verdediging van Harkemase Boys, maar kon Zschusschen de bal net niet intikken. Martins was de gevaarlijkste man bij VVSB en kreeg vlak voor rust een enorme kans op opnieuw een voorsprong, maar zijn inzet belandde in het zijnet.

In de tweede helft namen de Friezen het initiatief over. Met name spits Berwout Beimers was met zijn lengte en balvastheid een plaag voor de VVSB-verdediging. Toch bleven kansen lang uit en was het VVSB dat de grootste kans had. Zschusschen kreeg de bal op een presenteerblaadje van El Osrouti maar pegelde hem op de lat.

Met nog twintig minuten op de klok kwam Harkemase Boys op voorsprong door een harde schuiver van Gerald Postma. Kevin Bakels schoot pas na de derde keer Harkema naar 1-3. Via een steekbal van invaller Wout Heemskerk zorgde Frans van Niel VVSB nog wel voor de aansluitingstreffer. In de blessuretijd kopte invaller Yannick Bouw nog net over het doel van Jansema, waarna in de counter Harkemase Boys naar 2-4 liep.

Door de nederlaag zit het avontuur in de TOTO KNVB Beker er alweer op. De focus kan volledig op de competitie gelegd worden waar aanstaande zaterdag Ter Leede al wacht. De wedstrijd in Sassenheim begint om 14.30 uur.