Richelo Fecunda op weg naar de 2-0. | Foto: Wim Wobbes, Orange Pictures.

VVSB verlaat laatste plaats door overwinning op Spakenburg

Sport

voetbal • VVSB beleefde tegen Spakenburg opnieuw een sfeervol 'avondje Boekhorst'. Nadat VVSB in de afgelopen weken Excelsior Maassluis en Koninklijke HFC aan de zegekar bond, deden zij dat zaterdagavond ook met de 'Blauwen'. Door doelpunten van Sven Verlaan en Richelo Fecunda werd het 2-0 voor de paarsgelen. Maar belangrijker dan de overwinning was het verlaten van de laatste plaats op de ranglijst. Deze is nu overgegeven aan Barendrecht, de tegenstander van volgende week.

Door Stefan van den Burg

De Noordwijkerhouters startte sterk op de eigen Boekhorst. Met name Frank Tervoert werd in stelling gebracht. Zijn eerste poging was misschien nog wel de beste. Uit een lage voorzet van Jelmer Vijlbrief kon de spits van VVSB van dichtbij intikken, maar hij vond de voeten van doelman Leon ter Wielen. Zijn volgende twee pogingen in de eerste 10 minuten gingen net naast het doel van Spakenburg. De gasten uit Bunschoten-Spakenburg stichten gevaar via Philip Ties, maar zijn kopbal was een prooi voor Ruben Valk.

Na de levendige openingsfase kabbelde de wedstrijd wat voort totdat VVSB op voorsprong kwam. In de 35e minuut kwam de corner van Frans van Niel terecht bij Sven Verlaan, die in tweede instantie de bal achter doelman Ter Wielen schoot. Aan de andere kant werd de razendsnelle Kevin Sterling gevaarlijk, maar zijn schot werd van de doellijn gehaald door Jordy Zwart. Vlak voor rust kreeg opnieuw Tervoert een goede mogelijkheid, maar zijn schot uit de draai belandde op het lichaam van Ter Wielen.

Spakenburg kwam na de rust beter de startblokken en had via Olaf van der Sande een opgelegde mogelijkheid. Echter was het Valk die de poging in de korte hoek kon pareren. Na de sterke openingsfase kwam VVSB langzamerhand beter in de tweede helft. Na een goede combinatie over de linkerkant kwam Jelmer Vijlbrief vrij voor de Spakenburgse doelman, maar wist het net niet te vinden.

De spanning liep op en Cendrino Misidjan had tien minuten voor tijd bijna voor de gelijkmaker gezorgd, maar zijn spectaculaire omhaal ging een metertje over het doel van VVSB. De Noordwijkerhouters konden steeds meer de geboden ruimtes gaan bestieren en dit leverde ook de 2-0 op. De bal kwam via Tervoert terecht bij Richelo Fecunda, waarna de jubilaris (hij speelde zijn 100e wedstrijd voor VVSB) eerst Misidjan uitspeelde. Nadat hij Misidjan kwijt was, kwam de bal voor zijn linkerbeen waarmee hij vernietigend uithaalde. In de slotfase hield Valk VVSB nog op de been door een schot van Tom van der Neut van dichtbij te keren.

Door de overwinning op Spakenburg is VVSB nu Barendrecht (en wellicht na zondag ook FC Lienden) voorbij gestreefd op de ranglijst. Volgende week wacht een belangrijke pot in en tegen Barendrecht.

VVSB – Spakenburg: 35. Verlaan 1-0, 82. Fecunda 2-0.

VVSB: Valk; Fecunda, Arroyo, Zwart, Verlaan, Vijlbrief; Ten Hoope, Van Niel, Bakker; Tervoert (85. Martins), Bekooij.