Afbeelding
Foto: BK

Voorjaarsnota toont negatief resultaat van bijna 2 ton

Politiek

De op 16 mei gepresenteerde Voorjaarsnota 2023 laat een overschrijding op de begroting in de eerste drie maanden zien van 195.000 euro. Het college presenteert in deze voorjaarsnota een zeer gedetailleerd verslag van de huidige financiële stand van zaken rondom begroting en uitvoering van beleid.

Het blijkt dat bij onder andere het verkeersbeleid, het leerlingenvervoer, bij de ISD en bij Centrum Jeugd en Gezin de kosten hoger uitvallen dan was voorzien. Meevallers zijn er echter ook, zoals lagere bijdrage aan de Veiligheidsregio Hollands Midden en een inflatiecompensatie van het Rijk.

Actief informeren Raad

De Voorjaarsnota is een feitelijke rapportage over het lopende begrotingsjaar met de actualisering van de stand van zaken. Een begroting die op basis van het college-werkprogramma 2022- 2026 en de Programmabegroting werd vastgesteld. Het presenteren van een Voorjaarsnota gaat vooral om het actief informeren van de gemeenteraad over het financiële beleid met als uitgangspunt de beschikbare gegevens betreffende de lopende beleidsontwikkelingen op peildatum 1 april 2023.

Het college meldt daarbij dat er nog geen nieuwe informatie beschikbaar is over de mogelijke nieuwe ontwikkelingen rondom het gemeentefonds. Het Gemeentefonds is de pot waaruit de gemeenten in Nederland een jaarlijks budget krijgen toebedeeld voor de diverse overheidstaken die lokaal dienen te worden uitgevoerd. Het college meldt erop te rekenen dat er in de zogenaamde meicirculaire 2023 hierover wel meer duidelijkheid komt.

Belangrijk

Voor de commissie toch een belangrijk onderwerp. De huidige financiële ontwikkelingen zijn belangrijk want dat heeft veel invloed op de nog te presenteren perspectiefnota 2024-2027. Een zeer belangrijk document waaruit moet blijken welke financiële mogelijkheden en onmogelijkheden er zijn voor investeringen. Op de lange termijn door de gemeenteraad o.a. belangrijk geacht voor de realisatie van zwembad en Sporthal De Schelft. Want er is nu nog grote onzekerheid over de financiële mogelijkheden die er voor de gemeente Noordwijk zullen zijn na 2026. Pessimisten willen bezuinigen en verwachten een op handen zijnde recessie. Optimisten geloven in het blijvend investeren door de overheid om de economie gezond te houden. Men hoopt dat de komende perspectiefnota meer ruimte gaat bieden om grote investeringen te kunnen doen.

Uit de krant