Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: cs
Politiek

Verkiezingsuitslag officieel

  Politiek

Het centraal stembureau maakte bij monde van burgemeester Wendy Verkleij vanmorgen in een officiële zitting, de uitslag bekend van de lokale gemeenteraadsverkiezingen. Geen grote verassingen meer omdat officieus de uitslag al was gepubliceerd.

De cijfertjes maakten duidelijk dat er 20.709 stemmen zijn uitgebracht verdeeld over elf partijen. Daarvan bleken vijftien stemmen ongeldig, omdat die stembiljetten blanco werden ingeleverd.

Vervolgens gaf de burgemeester de officiële uitslag aan, compleet met het aantal stemmen per partij: 

VVD 3302, Partij vd Inwoners 2847, NZL 2686,CDA 2575, PUUR 2287, GroenLinks 1518, D66 1244, PvdA, 1202, Bruisend Noordwijk 919 en tenslotte DOEN! 382 stemmen.

De kiesdeler werd bepaald op 767 dus DOEN! haalde de drempel niet. De zes restzetels werden vervolgens verdeeld over zes partijen: VVD, NZL, CDA, Partij vd Inwoner, PUUR en GroenLinks.

Met als resultaat de reeds bekend zetelverdeling: VVD vijf, NZLokaal vier, CDA vier, Partij vd Inwoner vier, PUUR drie, Lijst Salman twee, GroenLinks twee,D66 één, PvdA, één en Bruisend Noordwijk één.

Na tien minuten pauze, met de gelegenheid om mogelijke protesten in te dienen, werd bekend gemaakt dat de uitslag was geaccepteerd en bleef zoals hij werd gepresenteerd.

Vanavond is er een zogenaamde ‘Duidingsbijeenkomst’ van de fractie voorzitters. Om de verkiezingsuitslag te analyseren en met elkaar te bespreken wat voor de verschillende partijen de gewenste bestuurscultuur voor de komende periode is. Daarbij kwam de mogelijkheid op tafel om te komen tot een raadsakkoord. Een vurige wens van de kleinere partijen omdat dit mogelijk zou maken om meer invloed te kunnen uitoefenen op het beleid. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel en dat is in dit geval dat er tijdens de raadsperiode door de gemaakte afspraken maar beperkt politieke strijd kan worden bedreven en onderscheid tussen de partijen onderling mogelijk nog meer vervaagd.

Hoe daarover werd gedacht was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. Daarover later meer op de site.

Meer berichten