Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
<p>| Foto: PR</p>

| Foto: PR

Startersleningen geharmoniseerd en verhoogd

  Politiek

In Noordwijk een eerste stap te zetten op de woningmarkt is vanwege de schaarste niet eenvoudig. De gemeenteraad erkent dit en tracht daarom veelal de starters zoveel mogelijk te helpen.

De starterslening is daarbij een element van financiële steun. Een door de gemeente gefinancierde starterslening biedt de starter dat welkome steuntje in de rug bij de aankoop van een eerste woning. Zowel Noordwijk als Noordwijkerhout kenden zo’n starterslening maar wel met verschillende voorwaarden. In het kader van de verplichte harmonisatie besprak de gemeenteraad, op voorstel van het college, de nieuwe ‘Verordening Starterslening Noordwijk 2020’.

Aanvulling

Het college meent dat met zo’n starterslening er op een verantwoorde manier net iets meer geld geleend kan worden door een aanvulling van de gemeente Noordwijk op de eerste hypotheek. Er is nu voor het komend jaar bestedingsruimte om 57 starters aan een maximale starterslening van 35.000 euro te helpen. Maar dat ging meerderheid van de raad niet ver genoeg. CDA, VVD, NZlokaal en PUUR diende een motie in de een starterslening van maximaal 50.000 euro bepleitte.

Het college bleek daar vooralsnog geen voorstander van te zijn omdat dit gezien het beschikbare budget mogelijk beperkingen voor het aantal leningen meebrengt. De wethouder ontraadde daarom de motie maar wilde wel toezeggen om na een jaar een evaluatie in te lassen. Toch werd de motie in de besluitenraad uiteindelijk met grote meerderheid van 18 voor en 7 tegen aangenomen. Waarbij Lijst Salman, DOEN, GroenLInks en D66 tegen bleken te zijn.

Meer berichten