Afbeelding
Foto: piet de boer

Bomen gekapt, sloten bijna gedempt

Politiek

nieuwbouw ♦ De bomen zijn bijna allemaal geruimd op de bouwkavels van Het Zilt. Daarna zou de aannemer het stuk grond bouwrijp gaan maken. Opnieuw zijn er echter obstakels voor het begin van de werkzaamheden. Er is bezwaar gemaakt tegen het uitwerkingsplan en de vergunning voor het egaliseren van de grond en het volstorten van watergangen is nog niet afgegeven.

Door Piet de Boer

De bouw van Het Zilt maakt onderdeel uit van project De Zilk. Een opwaardering van deze buurtschap. Het plan bestaat uit verschillende deelprojecten waaronder het renoveren van het voetbalterrein en de tennisbanen, de bouw van een nieuwe school voor basisonderwijs en kinderopvang en de bouw van meer dan honderd woningen. Tot nu toe zijn alleen de eengezinswoningen aan de (verlengde) P.J. de Kokstraat opgeleverd. Het laatste onderdeel van plan De Zilk was de realisering van woningbouw, winkels en een G.O.E.D. (Gezondheidscentrum Onder Een Dak) op het voormalige zoutdepot langs de N206. Vlak voor de fusie is in november 2018 het ontwerp-bestemmingsplan in de raad besproken. Maar de bouw van fase 1 laat tot nu toe op zich wachten.

Pad met gele rugstreep

Er is een omgevingsvergunning aangevraagd, maar het uitwerkingsplan is volgens Van Rhijnbouw nog niet afgerond. Van Rhijnbouw schrijft: ''helaas is hier een bezwaar op binnengekomen''. Een tegenvaller voor de bouwer en de mensen die op een van de woningen of appartementen zitten te wachten. Het is niet de eerste keer. Er werd al een jaar verspeeld door onoplettendheid van de gemeente. De wethouder vergat de geldigheid te verlengen van het natuuronderzoek naar dassen, mussen, eekhoorns, eksters, rugstreeppadden en zandhagedissen. Daardoor verviel de goedkeuring en moest het onderzoek opnieuw plaatsvinden. Dat duurde een heel jaar. De conclusie van het tweede onderzoek was nagenoeg hetzelfde als het eerste. Er mocht gebouwd worden al moest er wel een afscheiding komen om immigratie van rugstreeppadden te voorkomen. Als er in poeltjes larven (paddenvisjes) worden aangetroffen stopt de bouw onmiddellijk. De pad met gele rugstreep staat namelijk op de rode lijst van bedreigde diersoorten.

Voortgang

Op 27 februari is aan de Omgevingsdienst West Holland toestemming gevraagd om sloten en watergangen te dempen. Gemiddeld duurt de beoordeling twee weken mogelijk om bezwaar te maken, volgens een woordvoerder van de dienst. Daarna is het gedurende zes weken mogelijk om bezwaar te maken. Pas daarna kan overgegaan worden tot demping. In mei dus. Hopelijk is het bezwaar tegen het uitwerkingsplan dan beoordeeld. Dan wordt de grond bouwrijp gemaakt inclusief riolering en bouwwegen. Het derde kwartaal met bouwvak denkt Van Rhijn te kunnen beginnen. De bouw van de 36 woningen gaat minimaal twaalf maanden in beslag nemen.

Uit de krant