Afbeelding
Foto: piet de boer

Het nieuwe Noordwijk onder grote belangstelling van start

Politiek

inauguratie ♦ De Jeroenskerk zat 2 januari stampvol. De tweehonderd stoelen waren bezet. De eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeente Noordwijk kreeg veel belangstelling. De lange tafels voor de raadsleden in spe stonden opgesteld in een V-vorm. Bij elke zitplaats een kleurige bloemen. Een feestelijke bijeenkomst met slecht twee kleine scheurtjes.

Door Piet de Boer

De belangrijkste gebeurtenissen in de Jeroenskerk waren het installeren van raadsleden en wethouders en het aannemen van de verordeningen die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de politiek en het ambtelijk apparaat. De verordeningen waren hamerstukken die door de waarnemend burgemeester Jon Hermans-Vloedbled (PvdA) met een klap van de ivoren hamer gepasseerd werden. De politici legden vooraf de eed af of deden de gelofte. Daarna volgde de benoeming van de vier wethouders. De raad moest daar vervolgens over stemmen. Geen van de wethouders kreeg alle 27 raadsleden achter zich. De oppositie van Puur, GroenLinks, D66 en Partij van de Arbeid (zeven zetels) had zich verenigd en stemde tegen of blanco (ongeldig). Voor de stemming gaf Jan Janson (PvdA) aan waarom. Het coalitieakkoord was laat aangeleverd en de oppositiepartijen hadden nauwelijks tijd gehad het door te nemen. Ook vond hij dat de oppositie onvoldoende tijd had om de geschiktheid van de wethouders te beoordelen.

Scheurtjes

Toch verwachtte iedereen in de kerk dat elke wethouder 19 stemmen van de nieuwe coalitie zou krijgen. Vijf zetels van NZLokaal, vijf van VVD, vijf van CDA en vier van Lijst Salman. Het liep anders. Sjaak van de Berg kreeg onverwacht twintig stemmen. Een stem van de oppositie dus. Een scheurtje in het blok van de oppositie. Bij wethouder Henri Jong (CDA) was het beeld omgekeerd. Hij kreeg zeventien stemmen voor, zes tegen en vier ongeldige blanco stemmen. Twee raadsleden van de gloednieuwe coalitie kozen nu al een eigen koers en stemden met de oppositie mee. Een onverwacht scheurtje in de coalitie. Toch was De Jong niet de wethouder met de meeste tegenstemmen. Dat bleek wethouder Dennis Salman te zijn. Hij had voor de onderhandelingen in het openbaar afstand moeten nemen van enkele van zijn uitspraken tijdens de campagne. Zeven raadsleden waren blijkbaar niet overtuigd door deze publicatie en stemden tegen. Scheurtjes zijn het, maar geen echte schade.

Na afloop werden alle raadsleden en wethouders gefeliciteerd door collega's, raadsleden, vrienden en familie. Het bleef lang gezellig in de Jeroenskerk.

Uit de krant