Jan de Jong: terug van nooit weg geweest | Noordwijkerhoutsweekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225506&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl

Jan de Jong: terug van nooit weg geweest

  Politiek
Foto: pr

Op de site van het CDA Noordwijkerhout staat onder de foto van Jan de Jong te lezen: "Terug van nooit weg geweest. Ziek geweest, maar overduidelijk aan de winnende hand ...". Het is alweer even geleden inderdaad dat hij opstapte als CDA raadslid. Maart 2012 om precies te zijn.

Door Caroline Spaans

De Jong werd in 1990 lid van het CDA en kwam in 1993 in het CDA-bestuur Noordwijkerhout-De Zilk waar hij voorzitter werd tot 1998. Op 14 april 1998 werd hij gemeenteraadslid voor het CDA en was actief in onder andere de commissie Milieu en Werken en Ruimte en Wonen. In 2006 werd hij fractievoorzitter.

Altijd lid gebleven

Vanwege de landelijke samenwerking van het CDA met de PVV in een gedoogkabinet heeft hij zijn raadslidmaatschap opgezegd en is hij verder gegaan als eenmansfractie De Jong, waarmee hij dus in maart 2012 stopte. "Maar ik heb nooit afscheid genomen van het CDA", laat hij weten. "Hoewel ik dat naar buiten misschien wel zo gebracht heb."

De Jong volgde binnen het CDA de opleiding van het zogenaamde Steenkampinstituut, waar hij colleges had van onder andere Jan-Peter Balkenende. "Ik ken best een aantal mensen binnen de partij. Maar omdat ik het idee kreeg dat ik soms tegen een muur sprak, kreeg ik de neiging om uit de partij te stappen." De dit jaar overleden CDA icoon Hanny van Leeuwen adviseerde De Jong om binnen de partijmuren te blijven. "'Jan, we moet dit van binnenuit bestrijden', adviseerde ze mij. Ik had toen de stap al genomen om uit de fractie te stappen, maar mijn lidmaatschap heb ik nooit opgezegd. Om als CDA raadslid te blijven, was echter tegen mijn principes en ik denk dat dat signaal wel is aangekomen destijds. Ondanks dat ik er in het dorp best op ben aangesproken omdat het een landelijk besluit was om met de PVV in een gedoogkabinet te zitten en niets met de lokale politiek te maken had."

Fractie Jan de Jong was een kleine tien maanden actief, van mei 2011 tot maart 2012. "Ik zat twaalf jaar in de gemeenteraad en wilde stoppen. Maar de partij vroeg mij of ik nóg een keer lijsttrekker wilde worden. Dat heb ik gedaan, maar ik wilde halverwege de periode stoppen, zodat de partij alle tijd had om een nieuwe fractievoorzitter te kiezen. We kwamen na de verkiezingen helaas in oppositie en bovendien werd ik ernstig ziek. De stap om mijn zetel af te staan werd mede daardoor minder moeilijk. Henk de Bruin heeft mij opgevolgd en ik heb alle fractievergaderingen op één na - als fractie De Jong - bijgewoond. En er zat eigenlijk geen streepje licht tussen hetgeen ik vertelde tijdens de raads- en commissievergaderingen en wat het CDA vertelde."

Te vroeg pensionado

"Ik herinner me hele mooie woorden van collega Leon Floor (oud-raadslid PvdA) tijdens mijn 'afscheid'", vervolgt De Jong. "Leon zei: 'Na jouw afscheid van de CDA-fractie was het niet zo dat het CDA een zetel minder had, maar het CDA had er een woordvoerder bij'.

Tot anderhalf, twee jaar geleden, kwam Piet Pennings (oud-raadslid CDA) regelmatig bij me langs om me bij te praten over de stand van zaken en om advies te vragen. Een fantastische man, met het hart op de goede plaats." Inmiddels is De Jong, zoals hij het zelf noemt, een 'tikkeltje te vroeg pensionado'. Hij zat altijd 'in de bollen', met het bedrijf dat hij samen met zijn broer opbouwde aan de Boeckhorsterweg naast VVSB. Toen hij door persoonlijke omstandigheden stopte met het bollenbedrijf, richtte hij samen met een vriend een bedrijf in lasergraveren op. Nadat hij ziek werd, ging zijn vriend daar alleen mee door.

De Jong is nog steeds voorzitter van de Leidse Regio (scheidsrechter), is officieel bondsscheidsrechter en zit in de bezwarencommissie van de KNVB. "Heel leuk om te doen, naast mijn politieke passie", zegt hij tot slot. "Ik voel me weer fit en kijk vol spanning uit naar de komende verkiezingen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225506&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>