Het voorlopige fusielogo
Het voorlopige fusielogo

Logowedstrijd fusiegemeente Noordwijk

Politiek

Ontwerpers bekritiseren de procedure voor het kiezen van het nieuwe logo voor fusiegemeente Noordwijk. ''Wat me stoort is de totaal kortzichtige en amateuristische aanpak'', laat ontwerper en columnist Roel Stavorinus in Adformatie weten. Freek Kroesbergen van Belangenorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) is ook niet blij. ''We zijn geen voorstander van dit soort wedstrijden'' en: ''Het is geen schoonheidswedstrijd.''


Door Piet de Boer

Kroesbergen heeft gesproken met de gemeenten. ''Ze hebben de adviezen in de wind geslagen.'' Met name zijn aanbevelingen in de BNO-pitchcode voor de presentatie van de logo's. Het opvolgen van deze aanbevelingen is natuurlijk niet verplicht, maar Kroesbergen en Stavorinus wijzen op de situatie in de gemeente Haarlemmermeer. De kritiek was daar fel op de keuze van de jury en de rol van het gemeentebestuur bij het proces. Een van de raadsleden sprak zelfs van een ''speeltuin-'' en ''Pippi Langkouslogo''. Een gemeentelogo moet niet de uitstraling hebben van een kinderserie van langgeleden.

De gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout hebben ook gekozen voor een traject waar burgers de uiteindelijke keuze maken. Burgerparticipatie staat hoog in het vaandel van de nieuwe gemeente. De twintig aangeschreven ontwerpbureaus komen dan ook uit Noordwijk en Noordwijkerhout of uit plaatsen in de buurt.

Uit de ingezonden ontwerpen worden vijf voorstellen geselecteerd

Ongeveer een derde daarvan is lid van de BNO. Dat betekent dat de bedrijfsleider beschikt over erkende diploma's en de BNO-ballotage goed heeft doorstaan. Het BNO lidmaatschap is zo ook een kwaliteitsgarantie volgens Kroesbergen. Maar nuanceert hij, ''er zijn ook goede bureaus die geen lid zijn van de BNO''. Uit de ingestuurde ontwerpen worden vijf voorstellen geselecteerd door een commissie van ambtenaren en politici. 24 mei kiezen 150 burger juryleden in Noordwijk in twee ronden het nieuwe logo. Hopelijk komt uit deze voor de BNO verwerpelijke jurywedstrijd een breedgedragen ontwerp zonder Pippi Langkous associaties.

Uit de krant