Afbeelding
Foto: archief

Bedrag voor Boekhorst stijgt met 1 miljoen

Politiek

De ontwikkeling van de Boekhorst gaat fors meer kosten. Twee en een half miljoen. Door boekhoudkundige meevallers blijft de noodzakelijke budgetverhoging beperkt tot 1 miljoen. De VVD is boos op het Hoogheemraadschap en wil compensatie voor het veranderde beleid. Totale kosten worden door deze verandering 14,8 miljoen.

Door Piet de Boer

Met twee presentaties wilde het college de raadsleden goed voorlichten in de commissie Bouwen en Wonen van woensdag 4 april. De Boekhorst gaat veel meer geld kosten. De rijzende kosten komen voor de partijen uit de lucht vallen.

Extra geld voor waterhuishouding

Het extra geld is nodig voor een goede waterhuishouding op het nieuwe sportcomplex. De grond is nat. Kletsnat. Het Hoogheemraadschap is voor actieve ontwatering. Nadelen zijn de kosten en op termijn gaan de onderhoudskosten omhoog. Het huidige systeem is bronbemaling. Het college wil dit systeem behouden. De onderhoudskosten zijn op de lange termijn ook minder hoog. Maar het blijft veel extra geld. ''Waarom hebben die onderzoeksbureaus dit niet opgemerkt'', vroeg NZLokaal?

VVD motie

De VVD struikelt ook over de extra kosten. Die zijn volgens fractievoorzitter Marc Kramer het gevolg van veranderend beleid. Kramer wil de extra kosten verhalen op het Hoogheemraadschap. Hij gaat daartoe in de raad een motie indienen. Van der Wal (D66) blijft laconiek. "In Amsterdam waar ik vandaan kom, wordt alles duurder." Dat schiet Gerard van der Klugt (NZLokaal) in het verkeerde keelgat: "Het is belastinggeld. De kosten worden een kwart hoger." Volgens NZLokaal komt Noordwijkerhout hierdoor in 'een tranendal' terecht. Over het algemeen heerst toch het gevoel dat nu stoppen onmogelijk is. Leon Floor citeert Astrid Warmerdam van het CDA: "Wie A zegt, moet ook B zeggen." Dat nieuwe sportpark komt er hoe dan ook. De kosten van beide systemen verschillen niet veel. Stoppen en afblazen wil niemand. We hebben een goed sportpark nodig is de conclusie.

Uit de krant