Sportpark De Boekhorst. | Foto: archief
Sportpark De Boekhorst. | Foto: archief

Miljoen extra voor Boekhorstvelden

Politiek

Tijdens de persconferentie op 27 maart deed wethouder Martijn Bilars uit de doeken waarom de renovatie van de Boekhorst veel meer geld gaat kosten. Twee en een half miljoen meer. Een tegenvaller voor de gemeente. De verenigingen hoeven daar niet voor op te draaien, verzekert de wethouder. Op vier april mag de commissie Ruimte en Wonen een oordeel geven.

Door Piet de Boer

Het Hoogheemraadschap van Rijnland deed onderzoek en constateerde dat de afvoer van water op de sportvelden onvoldoende is. Er moet nieuwe drainage aangelegd worden om de spelers en publiek droge voeten te garanderen. Bij het scorebord is het al regelmatig erg nat, weet Bilars uit eigen ervaring.

Oorzaak van dit probleem is een ondergrondse waterstroom (kwel) van woonwijk De Boekhorst naar het lager gelegen sportcomplex. Bovendien is het bestaande drainagesysteem onder het sportpark sterk verouderd. Tenslotte verloopt de afwatering naar de boezem moeizaam. Om die problemen te verhelpen is 2,5 miljoen extra nodig. Gelukkig had de wethouder financiën ook goed nieuws. De kapitaallasten laten een meevaller zien van 1,5 miljoen. De kosten voor een lening zijn minder dan verwacht, onder andere door de lage rente. Blijft over een gat van 1 miljoen.

Dat wordt, als het aan het college ligt, gedicht met geld uit de Nuon-gelden. De totale uitvoeringskosten voor de velden zijn ruim acht miljoen (8.161.000 euro). De bouwkosten van de opstallen zitten hier nog niet bij. Voor de voorbereidingskosten hiervan vraagt het college nu 3,3 ton. De schatting is dat het hele project uiteindelijk 14,8 miljoen euro gaat kosten. De provincie en Noordijk moesten 26 maart hun fiat nog geven over deze extra uitgaven.

Uit de krant