Afbeelding
Foto:pys.nl

Parels met prioriteit

Politiek

Noordwijkerhout doet mee aan het gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek. Vijf plannen werden 4 mei 2017 naar voren geschoven als Parels met Prioriteit: landgoederen Leeuwenhorst, Tespelduyn en Veldzicht, de trekvaart Leiden-Haarlem en Parel Strand en Duinen. Met Tespelduyn en Leeuwenhorst heeft Noordwwijkerhout twee Parels binnen de gemeentegrenzen.

Door Piet de Boer

Fase een van het pareltraject Leeuwenhorst is voltooid. Het tweede deel bestaat uit vijf deeltrajecten. Er komt een entree met allure. De Gooweg wordt onder handen genomen door veilige oversteekplekken bij de entree te maken en bij de parkeerplaatsen. Ook de 'lanenstructuur en brug bij de Spiegelvijver' worden verbeterd en opgeknapt.

Er komt een vogelkijkscherm met informatie over de natuur en geschiedenis van Leeuwenhorst. Tenslotte wordt een recreatieve sport- en spelvoorziening ingericht aan de oostzijde van de Gooweg.

Allemaal om de Bollenstreek aantrekkelijk te maken voor bewoners en toeristen.

De financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland aan de realisering van de Parels is tegengevallen. Daardoor stijgen de kosten van dit project Leeuwenhorst van 600.000 naar 933.500 euro. Noordwijkerhout en het Zuid-Hollands Landschap nemen de financiering van het tekort op zich. Geld voor het vervangen van wegen en geld uit de 'reserve Groen' moeten het plan uitvoerbaar maken.

Dat extra geld moet Nieuw Leeuwenhorst zijn landgoedallure teruggeven en de parel laten glanzen.

Uit de krant