Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
<p>De introductiebijeenkomst heeft inmiddels plaatsgevonden.</p>

De introductiebijeenkomst heeft inmiddels plaatsgevonden.

(Foto: pr)

De groeiklas; voor als de brugklas net te vroeg komt

  Onderwijs

Vanaf schooljaar 2021-2022 start op Teylingen College Duinzigt de groeiklas, een extra jaar tussen basisschool en voortgezet onderwijs. De groeiklas is een nieuw en uniek aanbod in de Duin- en Bollenstreek en regio Leiden voor leerlingen die nog kunnen groeien in hun capaciteiten. Het is een initiatief van het Teylingen College in samenwerking met Sophia Scholen.

Voor sommige kinderen komt de overstap naar de brugklas net te vroeg. Zij hebben meer tijd en oefening nodig om in te stromen op het niveau dat bij ze past. Sophia Scholen en Teylingen College hebben de handen ineengeslagen en zich hard gemaakt voor de groeiklas. In september gaan 21 leerlingen en een gedreven team leerkrachten vol enthousiasme van start. De introductiebijeenkomst heeft inmiddels plaatsgevonden.

Groeitijd
“Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig kan zijn om voor de groeiklas te kiezen”, vertelt Eveline Driest, lid college van bestuur Sophia Scholen. “In alle gevallen geldt dat leerlingen extra tijd nodig hebben om zich verder te ontwikkelen. We noemen dat ‘groeitijd’. Groeitijd om taal- en/of rekenvaardigheden te verbeteren, zelfvertrouwen te vergroten, studievaardigheden eigen te maken, sociale vaardigheden te versterken of zelfstandiger te worden.”
Bij de start stelt de docent van de groeiklas samen met de leerlingen een groeiplan op. “We houden voortdurend in de gaten of de doelen moeten worden bijgesteld”, licht docent van de groeiklas Alice van der Weijde toe. “Aan het eind van het schooljaar hebben de leerlingen hun doelen behaald en is duidelijk naar welk niveau zij doorstromen. De kinderen beginnen vervolgens met vertrouwen aan de brugklas.”

Middelbareschoolomgeving
De groeiklas is gevestigd in het gebouw van Duinzigt. De leerlingen starten dus al op de middelbare school. De leerstof en aanpak lijken echter nog erg op die van de basisschool. De leerlingen krijgen les van Duinzigt-docenten, maar ook van basisschoolleerkrachten.

Meer berichten