Afbeelding
Foto: remco out

Wereldrecord voor College Leeuwenhorst

Onderwijs

Het is College Leeuwenhorst gelukt om het wereldrecord te verbreken. Het record modelraketten met brandstof simultaan de lucht in te schieten staat nu op 4231. Hiermee is dus het oude, Amerikaans, record van 3973 verbroken.

Door Remco Out

Honderden mensen waren donderdagmiddag 5 juli op de recordpoging afgekomen. Even na 14.00 uur kon er een druk op de knop gegeven worden en werden de duizenden modelraketten afgeschoten. In totaal zijn er wel 4700 modelraketten de lucht in gegaan, maar er was ook een eis dat ze minstens 30 meter hoog zouden gaan.

Om het een officieel wereldrecord te laten zijn, waren er vijf getuigen om te beoordelen hoeveel raketten uiteindelijk hoog genoeg de lucht in zijn gegaan.

Bij de getuigen waren de burgemeester van Noordwijk, de directeuren van ESA's Erasmus Centre en de Space Expo, de voorzitter van de Nederlandse modelraketvereniging en een notaris.

Nadat de raketten na veel rook en een harde klap weer veilig op de grond lagen, was het aan de controleurs de taak om tot een eindoordeel te komen. Na lang in spanning te zitten, kwam dan het verlossende antwoord: Gehaald met 4231 raketten!

De leerlingen en medewerkers van College Leeuwenhorst hadden meegeholpen met het maken van de raketten en met andere voorbereidingen rondom de recordpoging. De 5000 raketten die klaar stonden om gelanceerd te worden, waren allemaal gemaakt door leerlingen en leraren van College Leeuwhorst. "Ruim twee weken lang zijn we bezig geweest en we zijn ontzettend trost op onze leerlingen. Ze kwamen in de tussenuren en in hun vrije tijd om te helpen. Je ziet leerlingen veel op hun telefoon kijken tegenwoordig. Het was leuk om te zien dat de leerlingen nu een uur lang gezellig zaten te kletsen en ondertussen de raketonderdelen aan het lijmen waren. Naast dat het gezellig was hebben ze ook goed werk geleverd, want meer dan 4000 modelraketten zijn omhoog gegaan", vertelt initiatiefnemer en docent Jason Zijlstra trots. Uiteindelijk was alles de avond voor de lancering klaar.

De raket

De raketten die de lucht in zijn gegaan zijn een klein model van echte raketten uit de ruimtevaart, zoals de Ariana 5 van ESA. Deze raketten gebruiken zij om satellieten de ruimte in te schieten. "De reden dat wij deze recordpoging zijn aangegaan is aan de ene kant dat Noordwijk nu City of Space en aan de andere kant willen wij de leerlingen enthousiast maken voor wetenschap en techniek. Dit is daarvoor een goede en leuke manier", vertelt initiatiefnemer en docent Martin Hermans.

Uit de krant