Goed uitgerust aan je examen beginnen, is voor Anne Duivenvoorden ook belangrijk. | Foto: met dank aan Anne
Goed uitgerust aan je examen beginnen, is voor Anne Duivenvoorden ook belangrijk. | Foto: met dank aan Anne

Relaxte eindexamenstress?

Onderwijs

De meest spannende weken voor leerlingen van het voortgezet onderwijs zijn in volle gang: de eindexamens zijn begonnen op maandag 14 mei en duren nog tot en met dinsdag 29 mei. Ook op het Teylingen College Leeuwenhorst, waar leerlingen examen doen voor hun mavo-, havo-, atheneum- of gymnasiumdiploma is het momenteel blokken en duimen draaien. Of niet?

Met dank aan conrector Sjef van Leeuwen en teamleider mavo, Jasper Out, is een tiental leerlingen bereid geweest, om in deze hectische tijd een aantal vragen te beantwoorden. De overige negen leerlingen staan op pagina 15. Anne staat hier, op de voorpagina. Zij doet examen voor 6 vwo.

Hoe heb jij je voorbereid?

"Tijdens de weken voor de examens heb ik mij vooral gefocust op de vakken wiskunde en scheikunde. Deze had ik namelijk in de eerste week en beide bevatten zoveel stof dat ik deze voorop stelde. Ik probeerde zoveel mogelijk examenopgaven van de afgelopen jaren te maken, zodat ik een goed beeld kreeg wat er van mij verwacht werd. Hierdoor heb ik andere vakken minder goed geleerd, dit levert wel stress op."

Hoe is het tot nog toe gegaan?

"Mijn eerste examen was Wiskunde B vond ik heel lastig, terwijl wiskunde juist een van mijn beste vakken is. Dit leverde nogal wat stress en angst op voor de volgende examens. Gelukkig ging het daarna iets beter. Over scheikunde heb ik zelfs een goed gevoel, maar dit is dan ook een van mijn beste vakken. Nederlands viel dit jaar heel erg mee, in vergelijking met wat ik geoefend heb. Dit was een grote opluchting."

Wat zijn je verwachtingen?

"In de laatste week heb ik nog biologie, natuurkunde en management & organisatie. Over de laatste verwacht ik dat het wel gaat lukken, op mijn schoolexamens heb ik namelijk alleen een 8 of hoger gehaald. Biologie vind ik lastig om te voorspellen, het is veel lezen en vaak mis ik toch net een belangrijk stukje waardoor ik de vragen minder goed maak.

En bij natuurkunde zie ik wel hoe het loopt, het rekenen lukt daarbij vaak wel. De theorievragen zijn toch iets pittiger naar mijn idee. Ik hoop heel erg dat ik ga slagen, aan mijn schoolexamencijfers zal het niet liggen. Het wordt denk ik met spanning een halfuur naar de telefoon staren op 13 juni!"

Uit de krant