Terugwinnen vertrouwen door snelle realisatie nieuwbouw | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: piet de boer

Terugwinnen vertrouwen door snelle realisatie nieuwbouw

  Ingezonden

Van Ron Hogenboom uit de Zilk ontving de redactie de onderstaande mail: 

"Volgens de gemeente loopt de bouw van woningen op het Zilt volgens planning, zo berichtte het vorige Noordwijkerhouts Weekblad. Daarbij refereert de gemeente aan het Structuurplan De Zilk dat de gemeenteraad in 2008 aannam. Door deze referentie en de bijbehorende tekst wekt de gemeente de indruk dat de bouw conform de planning uit 2008 loopt. Dat is onjuist.

In 2006/7 ontvouwde toenmalig wethouder Morssink plannen voor 174 nieuwe woningen in De Zilk. Deze plannen zijn vervolgens in 2008 vastgelegd in het Structuurplan. Volgens Morssinks planning van destijds zouden, als ik me goed herinner, de toegezegde 174 woningen inmiddels allemaal moeten zijn gebouwd. Helaas is dat niet het geval: bijna 75% van de woningen (130 stuks) moet nog worden gerealiseerd. Daarbij zullen de laatste woningen pas rond 2025 worden opgeleverd. Deze planning stond enkele maanden geleden op de website van aannemer Van Rhijn.

De realisatie van woningen in De Zilk heeft dus forse vertraging opgelopen sinds de lancering van de bouwplannen 12 jaar terug. Dat ontkennen heeft weinig zin; ontkennen tast enkel de geloofwaardigheid van en het vertrouwen in de gemeente aan. Wel is het zinvol in een hoger tempo door te werken. De huidige wethouder kan daarbij een voorbeeld nemen aan voormalig wethouder mr. Hans Knapp. Hij ging na zijn aantreden in 2010 voortvarend te werk om de vertraging terug te dringen, die de plannen voor De Zilk onder zijn voorganger hadden opgelopen. Sinds mr. Knapps terugtreden ligt het voortgangstempo echter aanmerkelijk lager. Dit terwijl de behoefte aan woningen onverminderd groot is. Inmiddels is de wachttijd voor een sociale huurwoning in onze gemeente tot 10 jaar opgelopen en zijn koopwoningen voor velen onbetaalbaar geworden. Ondanks die hoge prijzen was fase 1 van het Zilt ruim overtekend.

Ik roep verantwoordelijk wethouder De Jong op tempo te maken met nieuwbouw in De Zilk. Het snel "leveren" van de resterende 130 woningen is dé manier om het vertrouwen in de gemeente terug te kunnen winnen van veel ontevreden inwoners én het te kunnen behouden van andere dorpsgenoten."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>